GRAČANICA

Opća bolnica dobila tri nova dijalizna aparata

S primopredaje hemodijaliznih aparata u gračaničkoj bolnici

H. ČALIĆ

11.10.2018

Opća bolnica “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici dobila je tri nova hemodijalizna aparata vrijedna 91.000 maraka.

Četiri općine

Donacija je stigla iz humanitarne organizacije “Sharjah Charity Internacional” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja je ranije bolnici u Gračanici donirala ultrazvučni aparat.

Kako je jučer, predajući aparate, istakla predstavnica Međunarodnog foruma solidarnosti (MFS) „Emmaus” iz Doboj-Istoka Sabina Arnaut-Jahić, donacija je plod dugogodišnje saradnje „Emmausa“ s prijateljima iz UAE.

- Ova donacija itekako će dobro doći za dijalizu 51 bubrežnog bolesnika s područja četiri općine, Doboj-Istoka, Srebrenika, Gradačca i Gračanice u našem regionalnom hemodijaliznom centru. Time će se značajno poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga, jer ovi aparati imaju svoj vijek trajanja pa ih je nakon izvjesnog vremena potrebno zamijeniti. Zahvalni smo i „Emmausu“ na posredovanju u ovoj donaciji i našim prijateljima iz UAE – kazao je dr. Almir Sakić, direktor gračaničke bolnice.

 Otvoren kabinet

Sakić je podsjetio da je prije nekoliko dana u ovoj bolnici otvoren moderan kabinet radiološke dijagnostike s novim CT i RTG aparatima vrijednim oko 750.000 maraka. Sredstva su osigurale bolnica i Vlada Tuzlanskog kantona.

 8.000 

dijaliza godišnje se obavi u regionalnom hemodijaliznom centru u tri smjene

5

pacijenata je bilo na transplantaciji bubrega u posljednjih šest godina


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.