TUZLA Zaposlenici upozorili na sve češće napade vandala

Iz Muzeja istočne Bosne traže ugradnju nadzornih kamera

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ
17.10.2018 23:08

Zgrada je ionako poprilično oronula i zahtijeva adaptaciju

Muzej istočne Bosne u Tuzli u posljednjih pet mjeseci oko 10 puta bio je na udaru nepoznatih vandala koji razbijaju stakla na prozorima. Povodom toga, članovi Uprave Muzeja jučer su održali konferenciju za novinare. Zaposlenici su zatjecali razbijena stakla.

 Istraga u toku

- Uredno smo obavještavali Policijsku stanicu, policajci su obavili uviđaj, obaviješten je i kantonalni tužilac i istraga je u toku - kazala je Nataša Perić, vršilac dužnosti direktora Muzeja istočne Bosne.

Perić je kazala da se ovdje ne radi samo o materijalnoj šteti, već da su zabrinuti ako se takvo stanje nastavi, postoji mogućnost da se ugroze eksponati, a to bi predstavljalo nenadoknadivu štetu jer oni imaju neprocjenjivu vrijednost.

- Mi smo 2012. godine imali pljačku u kojoj je ukradeno mnogo oružja iz Narodnooslobodilačkog rata, ta pljačka još nije rasvijetljena - kaže Perić.

Prošle sedmice je neko u toku radnog vremena razbio prozor, svi zaposlenici su izašli van muzeja, ali nikoga nisu zatekli. Uposlenici muzeja ne znaju šta je motiv ovakvih napada i ko su mogući počinioci. Nadležnom Kantonalnom ministarstvu za sport i kulturu uputili su dopis kojim traže da im osiguraju finansijska sredstva za ugradnju nadzornih kamera i za nadoknadu materijalne štete.

Budući da muzej nije spojen na centralno grijanje, ovo je još jedan problem za zaposlenike jer tokom šest mjeseci rade u hladnim prostorijama.

Potrebna adaptacija

Grad Tuzla je 2004. godine Muzeju dao zgradu na trajno korištenje, ali zgrada je poprilično oronula i zahtijeva adaptaciju u skladu s muzejskim standardima. Iz Muzeja ističu kako bi bili zadovoljni da makar jedan dio zgrade osposobe na način koji je dostojan muzeja.

30.000 eksponata  

Od Evropske unije su dobili jedan dio sredstava i započeli su radove, također i Grad Tuzla je finansirao rekonstrukciju krova, ali, nažalost, potrebno je još mnogo finansijskih sredstava.

 Muzej istočne Bosne ima više od 30.000 eksponata.

NA VRH