TUZLA

Otkrivena spomen-ploča, otvorene spomen-soba i izložba

A. Bajrić

Piše: E.Sk

17.10.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U mjestu Goduš u općini Sapna danas je obilježen 17. oktobar, dan kada je prije 27 godina odbijen prvi napad velikosrpskog agresora na ovaj kraj. Dogodilo se to, dakle, 1991. godine, a taj dan odredio je daljnju sudbinu ovog majevičkog kraja.

O 17. oktobru 1991. godine se malo zna. Obično se govori kako je agresija na BiH počela s napadom JNA na hercegovačko selo Ravno. Herojska pobjeda Godušana je medijski zataškana...

- Bili smo tada u medijskoj blokadi i nije se puno govorilo o tome. Najvažnije je da smo se na vrijeme organizirali i da smo spremno dočekali maj 1992. godine. Već u septembru te godine deblokirali smo Teočak i sve do kraja rata 1995. godine održali vezu Teočaka i Sapne sa Tuzlom – kaže Juso Jusić.

Velikosprskom agresoru je putni pravac preko Majevice, odnosno od Brčkog preko Lopara, Goduša i Sapne, pa sve do Zvornika bio izuzetno važan. Stoga su u oktobru 1991. godine napadom na Goduš ispitivali spremnost bosanskohercegovačkih patriota.

- Agresor je imao trojicu ranjena vojnika, a 15-ak dana nakon napada rečeno nam je da su to bile jedinice iz Kukarića kod Tuzle. Mi smo se nakon 17. oktobra 1991. godine organizirali, kupovali smo naoružanje i spremni smo dočekali 5. maj 1992. godine, kada su ponovo krenuli na nas. Tog dana uspjeli su nakratko ovladati kotom Vis, ali smo je mi oslobodili. Goduš je jedino mjesto u ovom kraju koje nikad nije dobilo ultimatum za predaju naoružanja – govori učesnik herojske bitke Adil Omerović Dajdža, aktuelni predsjednik mjesne zajednice.

Danas su u herojskom Godušu otvorene spomen-ploča i spomen-soba u kojoj su postavljene fotografije bosanskohercegovačkih patriota.

Iz Goduša je pet nositelja najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan". "Avazov" fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko u spomen-sobi otvorio je svoju izložbu o Godušu u periodu 1992.-1995. godina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.