ZEMLJA DJECE

U Tuzli smanjen broj mališana koji prose

Udruženja građana danas obilježili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

Lejla Ilić-Osmančević

Lejla Ilić Osmančević

18.10.2018

Udruženje "Zemlja djece" iz Tuzle, u saradnji s Udruženjem žena Romkinja "Bolja budućnost", obilježili su danas Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Podjelom edukativnog materijala te postavljanjem figura djece koja prose, željeli su ukazati na problem prosjačenja i apelirati na građane da obrate pažnju na djecu koja prose i da slučaj prijave policijskoj stanici i Centru za socijalni rad. 

- Tokom perioda od 2012. do 2017. godine kroz naš rad uočili smo i reagirali prema javnim ustanovama za oko 120 slučajeva prosjačenja, kao i 20 slučajeva vanbračnih zajednica s maloljetnim licima. Nažalost, stvarni broj ovakvih slučajeva je mnogo veći, neophodno je jačanje kapaciteta nevladinih organizacija i ustanova kako bi mogle adekvatno odgovoriti na problem prisilnog prosjačenja i drugih oblika trgovine ljudima u našoj zemlji - kazala je Medina Gračić, učiteljica u Udruženju "Zemlja djece" Tuzla. 

Iz Udruženja "Zemlja djece" napominju da je izradom Protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja smanjen broj djece koja prosjače na području grada Tuzle, ali da su druge općine opterećene.


Lejla Ilić Osmančević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.