TUZLA

Učenici Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" održali vježbu za slučaj zemljotresa

Učestvovali i pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla

L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ

19.10.2018

U Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ u Tuzli jučer je uspješno izvedena vježba evakuacije u slučaju zemljotresa.  

 Zvonjava alarma

Simulacija vježbe je počela oglašavanjem alarma, nakon čega su učenici Opće gimnazije evakuirani na stadion „Teleks“, a učenici osnovne škole na školsko igralište. Tokom vježbe prikazano je kako pravilno zbrinuti ozlijeđene osobe, a održana je kratka edukacija o ponašanju u kriznim situacijama.

- Učenicima nismo davali previše uputa kako bi djeca spontano učila kako se treba ponašati u slučaju takve situacije. Inicijator vježbe je „Caritas“ Vrhbosanske nadbiskupije koji nam je donirao požarne aparate i sanduče u kojem se nalazi sanitetski materijal. Kroz razne aktivnosti nastojimo pokazati učenicima kako se treba ponašati u različitim situacijama, kako ostati smiren i bez panike napuštati objekte, ali i kako pravilno voditi računa o sebi i drugima - kazao je Danijel Barišić, direktor Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sv. Franjo“ u Tuzli.

Vježba je realizirana u saradnji sa Službom civilne zaštite Grada Tuzla, Profesionalnom vatrogasnom brigadom Tuzla, „Caritasom“ Vrhbosanske nadbiskupije i ostalim službama zaštite. U vježbi su učestvovali učenici Opće gimnazije i Osnovne škole od šestog do devetog razreda i svi zaposlenici škole.

- Caritas provodi ovaj projekt već tri godine, a nastojimo educirati lokalne zajednice o zaštiti i podizanju svijesti o zaštiti od elementarnih nepogoda i kako se na ispravan način zaštititi. U saradnji s Crvenim križem, ali i drugim službama, organiziramo vježbe, školama pomažemo tako što doniramo potrebni materijal - rekla je Andrea Košar, koordinator projekta u „Caritasu“.

Kvalitetna priprema

 Nela Šuvalić, učenica Gimnazije, smatra da je ovo odlična prilika za stJEcanje potrebnih znanja kako bi se učenici kvalitetno pripremili za krizne situacije.

- Naučili smo kako ispravno pružiti pomoć unesrećenom, kako reagirati kada je u pitanju epileptični napad i šta je najvažnije kako ostati smiren u ovakvim situacijama - kazala je Nela.



Djeca spontano učila kako se treba ponašati

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.