ZDRAVLJE

Ukazati na značaj prevencije: Žene najčešće umiru od karcinoma dojke

Veliki broj studenata i učenika odazvao se akciji

Ahmet Bajrić Blicko

Lejla Ilić Osmančević

20.10.2018

Oktobar je mjesec u kojem se obilježava borba protiv raka dojke kao najčešćeg zloćudnog tumora kod žena. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, u saradnji s učenicima Srednje medicinske škole Tuzla i Udruženjem studenata medicine, organizirali su danas na Trgu slobode u Tuzli „Mjesec borbe protiv raka dojke“. 

Veliki broj studenata i učenika odazvao se akciji te su građanima dijelili promotivne materijale i radili ankete o tome koliko žene vode računa i idu li redovno na pregled dojki.  

- Imamo mogućnost rane dijagnostike raka dojke, ali problem je nedostatak lične odgovornosti, odnosno svijesti žena o zdravlju. Tokom čitavog mjeseca razgovarali smo sa ženama o tome koliko je bitno da žena svaki mjesec obavi samopregled dojki - kazala je Maida Mulić, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzla.  

''Prošle godine u Tuzlanskom kantonu 54 žene su umrle od raka dojke, to su podaci koji traže sveobuhvatno zalaganje i unapređenje zdravlja žene“, rekla je Mulić.

Redovni godišnji pregledi značajno povećavaju šansu ranog otkrivanja raka te samim time i uspješnosti liječenja i oporavka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.