IZBORI 2018.

Blok 19 imat će većinu u Skupštini TK?!

Najprije ćemo razgovarati s Našom strankom i DF-om, a potom sa SBB-om i SBiH

Tuzla

Avaz.ba

23.10.2018

Najviše zastupničkih mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona na nedavnim općim izborima u BiH osvojila je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), ukupno 10. 

Slijede Stranka demokratske akcije (SDA) s devet, Pokret demokratske akcije (PDA) sedam, Demokratska fronta (DF) tri, te Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za BiH (SBiH) i Naša stranka sa po dva zastupnička mandata.  

Uskoro bi, sudeći prema najavi Envera Bijedića, predsjednika KO SDP-a TK, trebali početi pregovori o formiranju vlasti u najmnogoljudnijem kantonu FBiH.

- Mi smo u ponedjeljak uvečer na sjednici Kantonalnog odbora usvojili dva zaključka. Prvi da obavimo sveobuhvatnu analizu ostvarenih izbornih rezultata i drugi da formiramo tim koji će učestvovati u pregovorima, odnosno razgovorima, o formiranju vlasti u TK – kaže Enver Bijedić i nastavlja:

''Najprije ćemo razgovarati s Našom strankom i DF-om, a potom sa SBB-om i SBiH. Taj blok neki nazivaju i Blok 19, s obzirom na to da zajednički imamo 19 zastupničkih mandata. Nećemo bježati ni od razgovora sa SDA i PDA. U suštini, sa svima ćemo razgovarati – kaže Bijedić.

U PDA znaju s kim neće, a to je SDA. Elzina Pirić ističe kako će u toj stranci, nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) potvrdila izborne rezultate, najprije organizirati unutarstranački sastanak, a potom i razgovore s potencijalnim koalicionim partnerima.

Predsjednik KO SBB-a Bahrudin Hadžiefendić očekuje da će biti sudionici pregovora, ali, naglašava, do sada se nije ni s kim razgovaralo.

- Znamo da nema pregovora sa SDA, a sa svim drugim političkim subjektima u TK smo spremni da sjednemo za pregovarački sto – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.