KULTURA

U Tuzli premijerno izvedena predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije"

Djelo našeg velikog bosanskohercegovačkog pisca Derviša Sušića

Arhiv

Lejla Ilić Osmančević

26.10.2018

U Narodnom pozorištu Tuzla u četvrtak navečer premijerno je izvedena predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", djelo našeg velikog bosanskohercegovačkog pisca Derviša Sušića. Predstava je izvedena u režiji Gorana Damjanca. 

Drama "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" prvi put je izvedena u Narodnom pozorištu Tuzla prije 45 godina. Kroz lik Kaimije ljekara, pjesnik Derviš Sušić otvara mnogo zanimljivih tema. Govori o pojedincu koji bi želio biti izoliran od društva, ali ipak ne može pobjeći od toga, ne može živjeti mimo zakona i vlasti ma kakvi god da oni bili.

- Zadovoljan sam učinjenim, jer mislim da smo napravili uzbudljivu predstavu koja ima ironijsku i duhovitu notu, a ima i onu tragičnu crtu. Ovdje je izuzetno aktuelna Sušićeva ironijska nota koja je vrlo aktuelna danas, jer mislim da živimo u jednoj epohi ironije - kazao je Goran Damjanc, reditelj predstave.

Čast da imaju uloge u ovoj predstavi imali su glumci: Damir Mahmutović, Adnan Omerović, Dražen Pavlović, Irma Zukić, Elvis Jahić, Edis Žilić, Remira Osmanović, Milenko Iliktarević, Siniša Udovičić, Nedim Malkočević, Samed Alić, Enver Hasić, Jasmina Dedić, Luka Spasojević, Mirza Mujagić i Midhat Kušljugić. Tuzlanska publika je uživala u predstavi i nakon pažljivog gledanja predstave glumce nagradila aplauzom.

U predstavi je, uz dramski tekst "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", korištena i Sušićeva pripovijetka "Kaimija" iz zbirke "Pobune". Prvo reprizno izvođenje komada "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" najavljeno je za 30. oktobar ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.