TEOČAK

Godišnjica pogibije Kapetana Hajre

U eksploziji granate u rejonu Nezuka jedan geler pogodio je kapetana u leđa i ubio

A. Bajrić

E.Sk

30.10.2018

Prije 26 godina, 30. oktobra 1992., prestalo je kucati srce Hajrudina Mešića, u narodu poznatog Kapetana Hajre, jednog od najvećih sinova koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.  

Bio je to 30. oktobar 1992. godine kada su se borci Kapetana Hajre pokušali spojiti s jedinicama u opkoljenoj Kamenici i drugim jedinicama iz Srebrenice. Akcija je tekla po planu, jedinice Hajre bile su nadomak cilja, ali...

U eksploziji granate u rejonu Nezuka jedan geler pogodio je Kapetana Hajru u leđa i ubio. Uslijedili su šok, očaj, bol, panika... Akcija je zaustavljena, a jedinice Armije RBiH nikada se više nisu uspjele spojiti sa srebreničkim jedinicama i tako spriječiti pripremljeni genocid, koji će horde Radovana Karadžića i Ratka Mladića realizirati u julu 1995. godine.

Nakon pogibije Kapetana Hajre, brigada koju je oformio i koja je nosila naziv Prva teočanska, preimenovana je u 255. brdsku brigadu “Hajrudin Mešić”, koja će kasnije postati i slavna.

Njegovi saborci ispričali su kako je Hajro Kapetan, dan prije pogibije, pjevao pjesmu o Zmaju od Bosne, a zbog neviđene hrabrosti i odanosti zemlji Bosni za života je stekao ime Zmaja od Majevice.

Hajrudin Mešić poginuo je u plemenitoj misiji, pokušavajući otvoriti koridor prema Srebrenici, da bi pomogao opkoljenom i napaćenom narodu Kamenice koji je mjesecima umirao od gladi i svakodnevnog žestokog granatiranja. Tog 30. oktobra 1992. godine Bosna i Hercegovina je ostala bez jednog od najvećih svojih sinova.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije RBiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Hajrudin Mešić rođen je 1. januara 1959. godine u mjestu Srednja Trnova kod Ugljevika. Sin je Mehe i Zejfe, koji su imali još jednog sina i dvije kćerke. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Podoficirsku školu JNA u Sarajevu. 

Vanredno je završio i akademiju JNA u Beogradu. Rat u SFRJ dočekuje u Karlovcu, odakle se vraća u rodno mjesto. Imenovan je za komandira policije u Ugljeviku. Početkom 1992. godine nije se povinovao odlukama novouspostavljene srpske vlasti, a sa skupinom patriota organizirao je odbranu Teočaka. 

Iste godine 16. septembra oformljena je 1. teočanska brigada, koja od 30. oktobra nosi naziv 255. brdska brigada “Hajrudin Mešić”. Iza Kapetana Hajre ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.