TERAPIJE

Pacijenti će se o trošku Zavoda liječiti u hiperbaričnoj komori

Hiperbaričnu komoru na području TK posjeduje samo privatna poliklinika “Irac”

Piše: L- ILIĆ-OSMANČEVIĆ

31.10.2018


Pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona imat će pravo na besplatno liječenje u hiperbaričnoj komori, dok će trudnice s trombofilijom imati pravo na besplatnu terapiju “clivarinom” i “clexanom”.  

 Uputnica ljekara

Pravo na liječenje u hiperbaričnoj komori, koju na području TK posjeduje samo privatna poliklinika “Irac”, imaju pacijenti koji na osnovu medicinske dokumentacije ispunjavaju uvjete.

U tim komorama vrši se liječenje čistim kiseonikom, koji se u seansama od 60 minuta najduže do 20 dana udiše pod pritiskom većim od atmosferskog. Na taj način se mogu liječiti rane koje zahtijevaju duže zacjeljivanje, aseptička nekroza kuka, stopala kod dijabetičara te još neka oboljenja za koje gastroenterolozi smatraju da zahtijevaju ovakav vid liječenja.

- Zavod zdravstvenog osiguranja TK jedan je od rijetkih koji je omogućio svojim korisnicima liječenje hiperbaričnom komorom nakon što smo potpisali ugovor sa poliklinikom “Irac” - rekao je Riad Kurtalić, saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzla.


 Finansijski plan

Kurtalić navodi da za sada imaju skoro 50 zahtjeva za liječenje hiperbaričnom komorom, a uputnicu propisuje ljekar porodične medicine.

Finansijskim planom za 2018. godinu predviđena su i sredstva za finansiranje niskomolekularnih heparina za trudnice.

Ljekarski konzilij

- Procedura je veoma jednostavna, osigurana osoba, odnosno trudnica koja ispunjava uvjete, upućuje se u perinatološku ambulantu ginekološke klinike, nakon čega ide na konzilij za ginekologiju i akušerstvo. Klinika utvrđuje da li pacijentica ispunjava indikacije i, ukoliko ispunjava sve uvjete, dobiva recept kako bi podigla svoju mjesečnu dozu - kazao je Kurtalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.