UPOZORENJA

U prvih devet mjeseci zabilježeno 2.300 saobraćajnih nesreća

Neophodna je veća prisutnost policije na cestama

Trebaju biti pažljivi i pješaci i vozači. Lejla Ilić-Osmančević

Piše: Lejla Ilić-Osmančević

4.11.2018

Samo u protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je čak 14 saobraćajnih nesreća. Ova statistika pokazuje trend porasta saobraćajnih nesreća na cestama u ovom dijelu sjeveroistočne Bosne. Ovo je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Ko je kriv

U prvih devet mjeseci ove godine, kazao je Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, u TK zabilježeno je više od 2.300 saobraćajnih nesreća, što je povećanje za oko 7,5 posto, odnosno 160 saobraćajnih nesreća više u odnosu na isti period prethodne godine.

- U nesrećama je smrtno stradalo 20 osoba, što je smanjenje za 39,9 posto u odnosu na 2017. godinu, a zabilježeno je 148 teških povreda, dok su kod 1.273 osobe ljekari zabilježili lakše tjelesne povrede – kazao je Šarić.


Šarić: Veliki problem. Lejla Ilić-Osmančević

Kako navodi, zabrinjavajući su podaci da je vozač u 90 posto slučajeva kriv za saobraćajne nezgode, a samo sedam posto odnosi se na tehničku neispravnost vozila, putnu infrastrukturu i loše vremenske uvjete. Također, ističe, za nesreće su dosta krivi i pješaci, koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa.

Nema poštovanja

- Nivo saobraćajne kulture u Tuzlanskom kantonu je nikakav, koji za posljedicu ima veliki broj saobraćajnih nesreća i povrijeđenih. Svaki treći pješak ne poštuje saobraćajnu signalizaciju, što svakako predstavlja ozbiljan problem. Situacija nije ništa bolja ni s prelaženjem na neobilježenim površinama za pješake – rekao je Šarić.

Ako želimo, naveo je Šarić, veću sigurnost saobraćaja, onda je neophodna i veća prisutnost saobraćajne policije na cestama. Ali ne samo u cilju kažnjavanja, već i prevencije i edukacije učesnika u saobraćaju.

 Analiza uzroka

Analizirajući uzroke nastanka saobraćajnih nesreća, može se uočiti da je i dalje glavni uzrok kod većine saobraćajnih nesreća vozač, zatim neprilagođena brzina kretanja vozila, nedržanje desne strane, utjecaj alkohola, nepropisno uključivanje, oduzimanje prava prvenstva, nepropisno pretjecanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.