TUZLANSKI KANTON

Hrvić ugrađuje kamen iz nekadašnjeg Panonskog mora

Čuveni gračanički klesar Samir Hrvić strpljivo ugrađuje kamen po kamen

H. ČALIĆ

6.11.2018

Treća je godina otkako je gračanički ugostitelj Izudin Džafić došao na ideju da uz postojeće objekte kao aneks doda mali kameni grad. Radovi se privode kraju, a za realizaciju njegovih zamisli ideje daje čuveni klesar ovog kraja Samir Hrvić iz naselja Piskavica. 

 Mjesto za čemprese

 Pažnju prolaznika plijene neobični zidovi, u kojima su na svakih pet metara mjesto dobili čempresi.

 Zanimljivo je da je do sada za zidine, šadrvane, ukrase, potrošeno više od 200 kubika kamena polusedrastog lapora, koji se ugrađuje bez ikakvog klesanja ili obrade. Ugrađuje se kakav se iskopa iz zemlje i to je ono što ima svoju vrijednost.

- Radimo dugo, strpljivo, kamen, po kamen. Svaki ima svoje mjesto. Radi se o jednoj vrsti lapora koji je ostao iz nekadašnjeg Panonskog mora. Kopajući ovaj kamen, pronalazimo okamenjene morske životinje, ribe, školjke, morske zvijezde i one će mjesto naći u našim zidovima. Da ovdje ne bi bio samo kamen, mi smo došli na ideju, da na svakih pet metara u zidu mjesto nađe čempres ili drugo bilje. Također, na zidovima smo napravili konture bh. znamenitosti poput, naprimjer, Starog mosta u Mostaru - kaže Hrvić.

Završetak kompleksa

 Kada bude završen kompleks od tri hiljade kvadrata, ovdje će biti postavljeno i igralište za djecu, bazeni, mrestilište i ribogojilište, s puno kamena, ukrasnog bilja, jednostavno bit će ovo nešto novo u ovom kraju, za odmor i rekreaciju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.