ANALIZE

U TK inozemni gosti ostvarili skoro 13 posto više noćenja nego lani

Tuzla polako, ali sigurno stvara imidž turističkog grada (Foto: A. Bajrić)

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

9.11.2018


Iako je jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, Tuzla bilježi stalni rast broja posjetilaca, posebno u ljetnim mjesecima. 

 Devet mjeseci

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, tokom devet mjeseci ove godine prijavljeno je 40.675 turista koji su ostvarili 96.181 noćenja.

- Analizirajući podatke od prošle godine, možemo primijetiti da je broj turista veći za 9,76 posto. U odnosu na sve ostale kantone u FBiH, turisti se najduže zadržavaju u Tuzlanskom kantonu, a njihov boravak je, kako kaže, u prosjeku 2,36 dana – kazao je resorni ministar Mirsad Gluhić.

-

Prema pregledu broja domaćih turista za devet mjeseci ove godine, Tuzlanski kanton posjetilo je 5,41 posto više turista u odnosu na prošlu godinu. Posebno je ohrabrujuća činjenica da su strani turisti ostvarili za 12,74 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar Gluhić ističe da trebamo biti ponosni na činjenicu da Tuzla polako stvara imidž turističkog grada.

- Prije dvadeset godina Tuzla je bila privredni bazen, a danas teži ka tome da postane ozbiljan turistički grad - navodi Gluhić.


Gluhić: Ohrabrujući podaci

Povećanom broju turista doprinijela je i ekspanzija Međunarodnog aerodroma Tuzla, a tokom ljetne sezone kompanija „Wiz air“ imala je 45 letova sedmično.

Svakako da na procvat turizma utječu i Panonska jezera, koja postaju sve popularnija i atraktivnija kako za domaće tako i za strane turiste.

 Novi problem

- Veliki broj turista u našem gradu otvara novi problem, a to je nedostatak smještajnih kapaciteta. Postoji mogućnost da lokalni privrednici ulože sredstva u izgradnju hotela, što bi svakako riješilo problem s kojim se suočavamo - kazao je Gluhić.


Neiskorišten potencijal  

Gluhić napominje da je neophodno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu jer svi potencijali gube na značaju ako su nam putevi loši. Tuzlanski kanton obiluje neiskorištenim turističkim potencijalima, potrebno je unaprijediti dosta toga kako bismo u narednom periodu mogli očekivati veću dobit od turizma.

40.675

turista prijavljeno devet mjeseci ove godine

96.181

noćenje ostvarili su gosti u istom periodu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.