POLITIKA

Bijedić: Želimo napraviti efikasniju i pravedniju vlast u TK

Nakon intoniranja himne BiH, položene zakletve i potpisane svečane izjave

U Skupštini TK po broju zastupnika prvoplasirani SDP. Arhiv

E. Sk.

14.11.2018

Pred konstituirajuću sjednicu Skupštine TK predsjednici kantonalnih odbora SDP-a, SBB-a, Naše stranke, DF-a i Stranke za BiH potpisali su okvirni sporazum o principima djelovanja koji je uvod u najavljeno potpisivanje koalicionog sporazuma.

- Ovih pet političkih subjekata ide u formiranje većine u Skupštini TK, što implicira da će ova većina i formirati Vladu TK. Ovaj okvirni sporazum ćemo razraditi te uz uzajamnu saradnju napraviti plan rada po principu načela koja smo iznosili u predizbornoj kampanji, a sve s ciljem pravljenja bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK – kaže Enver Bijedić, predsjednik KO SDP-a, koji je govorio u ime svih stranaka potpisnica.

U Skupštini TK po broju zastupnika prvoplasirani je SDP sa deset, slijedi SDA sa devet te PDA sa sedam, Demokratska fronta (DF) s tri, a po dva poslanika imaju Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Nakon intoniranja himne BiH, položene zakletve i potpisane svečane izjave te izbora privremene Komisije za izbor i imenovanja i Administrativne komisije, konstituirajuća sjednica Skupštine TK je prekinuta, a njen nastavak je najavljen za narednu sedmicu.

- Nastavak sjednice će biti zakazan u narednom periodu jer ćemo iduće sedmice dobiti i predstavnike klubova političkih stranaka, a tada ćemo konstituirati kolegij Skupštine TK koji će moći zakazati nastavak sjednice na kojoj će biti predloženo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela – kaže Senad Alić, koji je predsjedavao konstituirajućom sjednicom Skupštine TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.