DOBOJ-ISTOK

Srednja škola prati potrebe tržišta i povećava broj učenika

Formirana je tokom rata, 1993. godine, kako ne bi došlo do zastoja u obrazovanju srednjoškolaca iz pet naselja koja čine općinu te brojnih izbjeglica iz Doboja

Učenici IV-3 elektroenergetičari: Različite želje i planovi

H. ČALIĆ

15.11.2018

Mješovita srednja škola “Doboj-Istok” ove godine obilježava vrijedan jubilej, 25 godina uspješnog rada. I dok se u većini srednjih škola broj učenika smanjuje, u ovoj školi se on konstantno povećava.

Šest generacija

Škola ima 350 učenika svrstanih u 19 odjeljenja i 47 profesora. Završilo ju je šest generacija učenika gimnazije i tehničkih stručnih škola.

Škola je formirana tokom rata, 1993. godine, kako ne bi došlo do zastoja u obrazovanju srednjoškolaca iz pet naselja koja čine općinu Doboj-Istok: Velike i Male Brijesnice, Klokotnice, Stanić Rijeke i Lukavica Rijeke. Također, pohađao ju je i veliki broja djece izbjeglica iz okolice Doboja. Ove godine u odjeljenje gimnazije i u 5 odjeljenja stručnih tehničkih škola upisana su 104 učenika.

    - Od 2014. do ove godine broj učenika povećan je za 80. Osim iz ovih naselja naše općine, školu pohađa oko 60 učenika iz RS, iz naselja Suho Polje, Svjetliča, Doboj, Grapska, Kotorsko, Sjenina Rijeka i Sjenina, te iz rubnih dijelova općine Gračanica. Kvalitetnom promocijom zanimanja i zvanja učenika te dobrom saradnjom s privrednicima postigli smo da za našu školu postoji interes. Tako smo upisali dva odjeljenja vozača, jer na području općine imamo veliku prijevozničku firmu “DMDE”. Upisano je i odjeljenje tekstilnih tehničara, jer imamo dvije firme za preradu tekstila, “Kismet” i “Benifex” - kaže direktor škole mr. Admir Dautović, ovogodišnji dobitnik Zlatne značke za društveno-obrazovni i kulturni razvoj općine.

     Kako ističe pedagog škole Vesna Imširović, profesori su formirali Fond za prijeke potrebe iz koga učenicima lošijeg imovnog stanja s rubnih područja Doboj-Istoka, Doboja i Gračanice finansiraju autobuske karte.

Različiti odgovori

    Učenici IV-3 razreda, smjer tehničar-elektroenergetičar, na naše pitanje o njihovim planovima kada završe srednju školu različito odgovaraju. Neki se nadaju da će dobiti posao u Doboj, Istoku, drugi bi u Njemačku.

Taj razred pohađa i Armin Krantić, koji se nakon završetka škole vraća u SAD.

    - Rođen sam u Americi. Poslije školovanja iz Doboj-Istoka idem u Atlantu da upišem kinematografiju. To mi je želja oduvijek - rekao je Krantić.

Obnova fasade

Općina i poduzetnici udružili su sredstva pa su zajedničkim snagama obnovili školsku zgradu, kabinete, mokre čvorove, plato ispred škole. Naredne sedmice u planu je postavljanje termofasade i za ove potrebe je izdvojeno 150 hiljada maraka.


Direktor Dautović i pedagog Imširović: Složan kolektiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.