APEL

GIKIL: Ako fabrike zatvore svoja postrojenja, najveće posljedice osjetit će radnici

Nadaju se da će federalne institucije pronaći rješenje

GIKIL: Uputili apel federalnim vlastima. Arhiv

Avaz.ba

15.11.2018

Nakon što su federalni inspektori obavili inspekcijski nadzor u GIKIL-u, kako je ranije i najavljeno, a u kojem su učestvovali inspektori iz različitih oblasti, u saradnji s tužiocima Tužilaštva Tuzlanskog kantona i drugim organima, iz GIKIL-a tvrde da je u posljednja tri mjeseca kompanija uložila sve moguće napore da u kratkim rokovima pokaže aposlutnu opredijeljenost da želi raditi i investirati, u cilju poboljšanja cjelokupne ekološke i sigurnosne slike. 

Podsjećaju da su Ministarstvu okoliša i turizma FBiH 2. oktobra predali zahtjev za izdavanje nove okolinske dozvole. Ovim putem su ponovo apelirali da Ministarstvo okoliša izda GIKIL-u okolinsku dozvolu koja bi im omogućila da nastave s radom, uz očekivanja pozitivnog ishoda u sporu koji se vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu.  

Nadalje navode kako niti jedan uposlenik ove kompanije, kao ni Uprava, ne želi da GIKIL bude zatvoren i radi se nadljudskim naporima da se to pokaže. Ostaju uvjereni da će njihovi napori biti prepoznati i da će se izbjeći ekonomska katastrofa. 

Kako kažu, ako se definitivno odluči da pet fabrika u GIKIL-u mora zaustaviti svoj rad, najveće posljedice osjetit će njihovih hiljadu radnika i njihove porodice, kao i oni čiji rad uveliko ovisi o radu  kompanije, kao što su "Željeznice" i mnoge druge firme.

Uprava i radnici Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, zbog svega navedenog, očekuju da će federalne institucije pronaći barem i privremeno rješenje da se rad fabrika do pribavljanja novih dozvola ne zaustavi, te se apelira podrška lokalnoj zajednici, kao i kantonalnim i federalnim vlastima.   


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.