LUKAVAC Rezultati uviđaja Tužilaštva TK u GIKIL-u

Otrovna voda se i dalje ispušta u rijeku Spreču

Nijedan uposlenik ove kompanije ne želi biti zatvoren

E. Sk.

S jučerašnjeg uviđaja


Nakon što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona u četvrtak obavilo uviđaj u ''Global Ispat koksnoj industriji Lukavac'' (GIKIL), u petak je konstatirano kako se situacija u lukavačkoj kompaniji i dalje usložnjava jer se pojavljuju i novi uzroci onečišćenja okoliša.

- Amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše. Obavili smo i novo uzorkovanje vode. U napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zauzimaju značajan dio površine kompleksa, i dalje se taloži značajna količina amonijačne vode, a i dalje se dio te vode ispušta u Spreču. Tužilaštvo TK, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja s dokumentiranjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu – navodi Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Generalni direktor Debašiš Ganguli (Debashis Ganguly) ističe kako je GIKIL predao 2. oktobra 2018. godine zahtjev za dobivanje nove okolišne dozvole.

- Također smo poduzeli nekoliko koraka i inicirali smo mnoge okolišne projekte. Ukupno 47 projekata u vrijednosti od 6 miliona KM. Smatramo da će bilo koja aktivnost o zatvaranju GIKIL-a imati katastrofalne ekonomske posljedice – kaže Ganguli.

Suad Imamović, jedan od izvršnih direktora u GIKIL-u, uputio je apel Federalnom ministarstvu okoliša da GIKIL-u izda novu okolišnu dozvolu.

- Nijedan uposlenik ove kompanije ne želi da GIKIL bude zatvoren. Za obustavljanje rada prema rješenju inspekcije je potrebno tri do četiri mjeseca. To je proces postepenog smanjenja temperatura. Samo obustavljanje bi ostavilo velike posljedice na koksnim pećima i ponovno pokretanje bilo bi izuzetno teško. Očekujemo da će federalne institucije pronaći barem privremeno rješenje da se rad fabrika ne zaustavi – kaže Imamović.

Nadzor nadležnih inspekcijskih organa traje od ponedjeljka i još nije poznato kada će se donijeti konačna odluka o sudbini GIKIL-a.

Više o:

GIKIL Lukavac
NA VRH

Podijeli članak na