REDUKCIJE Zbog loše hidrološke situacije

Otežano vodosnabdijevanje u Tuzli i Živinicama

Građani pozvani da vodu koriste racionalno

Lejla Ilić Osmančević

Racionalno koristiti vodu

Foto: Ilustracija


U pojedinim tuzlanskim naseljima već danima primjetan je slabiji pritisak vode. Razlog tome je loša hidrološka situacija, tačnije, sušan period tokom jeseni koja je iza nas.

Povodom toga, apelom za štednju vode oglasila se i uprava Javnog komunalnog preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' Tuzla u kojem priznaju da se snabdijevanje vodom grada Tuzle odvija u vrlo složenim uvjetima. 

- Evidentno teška hidrološka situacija na području grada uzrokovana je dugim sušnim periodima bez padavina - saopćavaju iz tuzlanskog vodovoda te apeliraju na građane da vodu koriste racionalno, odnosno samo za osnovne potrebe.

''Samo uz racionalno korištenje vode do povoljnih hidroloških uvjeta možemo održati sistem vodosnabdijevanja'', poručio je direktor JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Tuzla Aid Berbić.

Stanje s vodosnabdijevanjem u općini Živinice još je gore. Nestašica vode i učestale redukcije bile su povod za traženje rješenja načelnika općine Samira Kamenjakovića s predstavnicima tuzlanskog i živiničkog vodovoda i kanalizacije. 

Posljednji potpisan ugovor Općine Živinice s tuzlanskim ''Vodovodom i kanalizacijom'' osiguravao je dotok 47 litara vode u sekundi. Ali tada su Živinice imale oko 40.000 stanovnika, a sada oko 80.000.

Ukoliko se vremenske prilike ne promijene, očigledno je da će u vodosnabdijevanju Tuzle i Živinica biti još više problema. Zbog toga ovaj apel itekako ima smisla.

Više o temi Tuzla

PROMO
Gradnja i kvalitet koji traju
NA VRH

Podijeli članak na