TUZLA

Spomen-obilježje na Kapiji još bez tabli na engleskom i njemačkom jeziku

Za provođenje ne trebaju basnoslovne novčane svote, kaže Kasumović

Mjesto stradanja tuzlanske mladosti

E. SKOKIĆ

19.11.2018

Protekla je godina otkako su vijećnici u Gradskom vijeću Tuzla jednoglasno usvojili inicijativu Elvira Kasumovića (SBB) o postavljanju tabli na njemačkom i engleskom jeziku na mjestu tragičnog stradanja tuzlanske mladosti – Kapiji.

Dati informaciju

- Smatram da su za neprovođenje najodgovorniji gradonačelnik Jasmin Imamović i nadležna služba. Za provođenje ove inicijative ne trebaju basnoslovne novčane svote. No, kao i mnoge druge inicijative, ni ova nije realizirana, što govori da gradonačelnik i gradske službe nisu u stanju pratiti rad Gradskog vijeća Tuzla – smatra Kasumović.

Svi pokazatelji govore kako veliki broj turista dolazi u Tuzlu i Tuzlanski kanton. Nezaobilazno svratište je Kapija u centru grada, gdje se odaje počast tuzlanskoj mladosti, ubijenoj 25. maja 1995. godine u agresorskom granatiranju Tuzle.

- Ne mogu da shvatim da postoji neko ko ne želi da se istina o Kapiji širi. Dvije table na njemačkom i engleskom jeziku ljudima iz inozemstva dale bi informaciju o tome šta se dogodilo. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ponovo ću postaviti pitanje zbog čega nije realizirana inicijativa i tražiti, ako neće ili ne žele oni, da lično finansiram postavljanje tabli na spomen-obilježje – decidan je Kasumović.

Podrška Udruženja

Prošlogodišnju inicijativu, pored vijećnika, podržalo je i Udruženje građana “25. maj”. Pored odavanja počasti tuzlanskoj mladosti ubijenoj na Kapiji, ljudi iz inozemstva mogu se o masakru informirati i u obližnjoj spomen-sobi.

Planirana gradnja memorijalnog centra

Postojala je ideja da se na Kapiji izgradi i memorijalni centar. No, ako Gradska uprava nije u stanju da za godinu postavi dvije table u vrijednosti od nekoliko stotina maraka, iluzorno je očekivati otvorenje memorijalnog centra u bliskoj budućnost.



Kasumović: Ponovo pitati

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.