SKANDAL

Gradska uprava Tuzle želi kockarnicu kod Kapije

Apel gradskim vlastima da donesu novo rješenje o namjeni objekta koji je u blizini stratišta još bez odgovora <195> Neka nadležni preispitaju svoje odluke, kaže Hurić

Obnavlja se objekt u blizini

Piše: E. SKOKIĆ

23.11.2018

Predstavnici žrtava poginulih 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji uputili su apel javnosti i Gradskoj upravi zbog obnove objekta u blizini stratišta tuzlanske mladosti, gdje će, prema svemu sudeći, biti otvorena kockarnica.

Savjest odraslih

- Iako nam nije poznato u čijem je vlasništvu taj prostor, Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ traži od gradskih vlasti da donesu novo rješenje o namjeni ovog objekta. Zbog činjenice da je Kapija stratište velikog broja Tuzlaka nedopustivo je u njenoj neposrednoj blizini otvarati objekt čiji sadržaj vrijeđa nedužne žrtve Kapije – navodi se u apelu Fondacije.

No, ni tri dana nakon što je apel upućen, prema riječima predsjednika Fondacije Sinana Alića, nije stigao nikakav odgovor.

- Tražimo da se utvrdi ko je napravio propust i može li se donijeti odluka da se na tom lokalitetu ne mogu otvarati kockarnice, mesare, slični objekti – dodaje Alić.

Predsjednik Udruženja “25. maj” Edin Hurić kaže da je Udruženje uspjelo Kapiju uvrstiti u udžbenike, ali ne može utjecati na savjest odraslih da poštuju mjesto stradanja.

 Memorijalna zona

- Mi bismo najviše voljeli da čitav plato Kapije postane memorijalna zona. Naravno da se ne slažemo da u blizini budu objekti pored kockarnice, ali mi ne možemo to određivati. Neka nadležni preispitaju svoje odluke i utvrde je li to mjesto za iskazivanje pijeteta ili nečeg drugog – rekao je za “Avaz” Edin Hurić.

Brojni Tuzlaci u formalnim i neformalnim razgovorima osudili su mogućnost otvaranja kockarnice u blizini mjesta stradanja tuzlanske mladosti. Očekuje se reakcija gradskih institucija koje su ostale nijeme na naše jučerašnje pozive.

Nijemi telefoni  

Kontaktirali smo i Besnika Ismajilija, za kojeg se u Tuzli pretpostavlja da ima veze s prostorom na Kapiji.

U kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je da je na putu te da je direktorica njegove firme na godišnjem odmoru i da će nas nazvati za nekoliko minuta.

Njegov poziv nije uslijedio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.