PROMOCIJE

Meša Bajrić napisao istinu o Tuzli i regiji u odbrani BiH

U knjizi koristio i dokumente tzv. druge strane

S promocije knjige. A. Bajrić

E. Sk.

24.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Povodom 75. godišnjice ZAVNOBIH-a, u petak uvečer u prepunoj sali tuzlanskog Kaleidoskopa mr. Meša Bajrić je promovirao historijski vrijedno djelo “Tuzla i regija u odbrani Bosne i Hercegovine 1992. - 1995.”

Bajrić, kako je rekao promotor prof. dr, Sadik Latifagić, potječe iz radničke porodice iz tuzlanske mahale Mosnik. Latifagić kaže kako je Bajrić napisao djelo za tek rođenu djecu i generacije koje dolaze.

- Nama starijima, kada kažete 1992. - 1995., odmah znamo na šta se misli. Mlađi ne znaju i zbog toga u svakoj kući treba biti po jedan primjerak ove knjige – kazao je Latifagić.

Promotor je bio i mr. Selim Bešlagić, nekadašnji gradonačelnik Tuzle, koji je rekao kako je iz Bajrićeve knjige saznao za neke detalje i podatke koji mu ranije nisu bili poznati. General Armije RBiH Hazim Šadić ističe kako je u knjizi zadokumentirana historija tuzlanskog kraja u najtežim vremenima, dok je akademik Mirko Pejanović naglasio kako je Bajrićevo djelo ustvari jedna vrsta studije koja zavređuje pažnju svih.

Bajrić je istakao kako je na knjizi radio od 2001. godine, ali da je rad intenzivirao u posljednje dvije godine. Na 560 stranica dokumentirao je odbranu Tuzle, regije i BiH, a ističe kako je u knjizi koristio i dokumente tzv. druge strane.

- Od rata su prošle 23 godine, a imao sam priliku da u knjizi koristim dokumente iz Beograda, Zagreba, Haga i drugih centara, imamo slučaj Ilije Jurišića, haške presude, imamo dokaze o zbivanjima u 19 općina sjeveroistočne, s mjestima u kojima su počinjeni teški zločini kao u Bijeljini, Zvorniku, Bratuncu, Brčkom, Vlasenici i na kraju genocid u Srebrenici – kaže Bajrić.

Promocija knjige je održana u prepunoj sali Kaleidoskopa pred nekoliko stotina poštovalaca lika i djela Meše Bajrića, narodnog čovjeka s tuzlanskog Mosnika. Govori promotora i autora prekidani su dugotrajnim gromoglasnim aplauzima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.