KULTURA

Predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" osvojila gran pri

Denis Hadžić dobitnik je nagrade za muziku i tekst predstave

Kemal Bašić: Pozorišni kritičar ističe da su nagrade bile očekivane. Lejla Ilić-Osmančević

Lejla Ilić Osmančević

24.11.2018

Predstava "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" autora Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca apsolutni je pobjednik ovogodišnjih susreta pozorišta u Brčkom. Ukupno 6 nagrada otišlo je u Narodno pozorište Tuzla. Treba naglasiti da je ovo prvi put da je statua gran pri susreta dodijeljena jednom pozorištu u BiH, što je veliki uspjeh. 

Direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Ćatibušić kazao je da su znali šta predstava može donijeti sa sobom ako je pripreme na pravi način i zbog toga je njihova sreća velika.

- Ova nagrada predstavlja dobar podstrek za sve što Narodno pozorište Tuzla planira u narednom periodu. U predstavi je učestvovalo blizu 40 ljudi, uloženo je puno truda - kazao je Ćatibušić.

U Tuzlu su otišle i dvije nagrade žirija publike: Dražen Pavlović osvojio ju je za ulogu Budalina Tale u predstavi "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", a sama predstava, smatra žiri publike, najbolja je na Festivalu. Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Damjanca.

Denis Hadžić dobitnik je nagrade za muziku i tekst predstave, napravio je posebnu mješavinu stilova i ovo je prvi put da je napravio nešto čime je i sam uistinu zadovoljan. Nagrada za scenografiju otišla je u ruke Harija Ejubovića.

Kemal Bašić, pozorišni kritičar, ističe da su nagrade bile očekivane, ali gran pri je nešto čemu se nisu nadali i, prema njegovim riječima, tek sad će svi obratiti pažnju na tuzlansko pozorište. 

- Ovo je put kojim trebamo ići, trebamo se baviti svojim piscima, temama. Imamo dobre ansamble i glumce, samo im trebamo dati priliku da se pokažu. Tek nam slijede festivali, kako bosanskohercegovački tako i regionalni - kazao je Bašić.

Konačno je vrijeme da se tuzlansko pozorište vrati tamo gdje mu je mjesto.



Konačno je vrijeme da se tuzlansko pozorište vrati tamo gdje mu je mjesto. Lejla Ilić Osmančević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.