PROBLEMI

Sadiković: Najodgovornija je Vlada TK Suljkanović: Ulažemo u nešto što nije naše

Nakon izgradnje slijedi formiranje javne ustanove, zapošljavanje oko 40 visokoobrazovanih osoba, a za funkcioniranje je potrebno oko dva miliona KM godišnje

Zgrada koju za Centar treba adaptirati nije u vlasništvu TK

Piše: E. SKOKIĆ

30.11.2018

Centar za autizam u Tuzli neće biti izgrađen do kraja godine, kako je bilo najavljeno. Meho Sadiković, predsjednik Udruženja djece s autizmom, najodgovornijom za novonastalu situaciju etiketira aktuelnu Vladu Tuzlanskog kantona. 

 Brojna obećanja

- U četiri godine njihovog mandata nismo uspjeli završiti Centar. Obećanje su nam dali i 2. aprila, na Dan djece s autizmom. Imamo novac Vlade FBiH, Grada Tuzle i donatora, ali ako ga do kraja godine ne utrošimo, plašim se da ne propadne. S obzirom na sva obećanja i na zakonske obaveze, sramotno je što Centar još nije završen - kaže Sadiković.

Ministrica za rad i socijalnu politiku TK Sandra Memić ističe kako 220.000 KM koje se nalaze na posebnom računu neće propasti, ali pojašnjava da je gradnja Centra izuzetno kompleksna iz više razloga.

- Ministarstvo je u proteklih nekoliko mjeseci pokrenulo i proceduru prikupljanja novčanih sredstava i s Humanitarnom organizacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata „Sharjah Chrity International“, od koje se očekuje povratna informacija - kaže ministrica Memić.

Premijer Jakub Suljkanović ističe da se s gradnjom Centra za autizam ne rješava problem. Slijedi formiranje javne ustanove, upošljavanje oko 40 visokoobrazovanih osoba, a teret od oko dva miliona KM neophodnih za finansiranje Centra na godišnjem nivou ne može biti samo na leđima Tuzlanskog kantona.

Zaključiti ugovore

- Nije baš tako kao što neki hoće predstaviti da je problem u 100.000 KM. Ovdje imamo neriješena imovinskopravna pitanja, jer zgrada koja se treba adaptirati nije u vlasništvu TK. Faktički ulažemo novac u nešto što nije naše. Puno je predradnji koje treba obaviti kako bi Centar profunkcionirao. Moramo zaključiti ugovore s općinama, drugim kantonima, FBiH kako bismo imali sigurne izvore finansiranja - kaže za “Avaz” premijer Jakub Suljkanović.

 Najava protesta 

Ukoliko i naredna Vlada TK ne bude preduzela konkretne korake koji vode završetku gradnje Centra, Sadiković kaže kako će vrlo brzo biti organizirati protesti.

- Nemamo vremena za čekanje. Ovaj centar je trebao biti završen prije nekoliko godina. Imamo situaciju kako pucaju brakovi, kako djeca s autizmom odlaze od kuća, kako se uništavaju porodice. Mi moramo imati Centar za autizam kako bismo spriječili daljnju segregaciju - kaže Sadiković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.