TUZLA

Trideset i peta godišnjica Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa u TK

Izložbu predstavljaju arhivski dokumenti o nastanku i formiranju Zavoda i aktivnosti koje su do sada urađene

Sa pres-konferencije. Ahmet Bajrić Blicko

Lejla Ilić Osmančević

3.12.2018

Ahmet Bajrić Blicko

Povodom 35. godišnjice obilježavanja Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, jučer je u prostorijama Zavoda održana pres-konferencija. Cilj je skrenuti pažnju javnosti na institucije koje se bave zaštitom naslijeđa. 

Svečano otvaranje manifestacije planirano je za utorak, 4. decembar. Posjetioci će imati priliku pogledati izložba pod nazivom "Zavod 1983-2018".

Izložbu predstavljaju arhivski dokumenti o nastanku i formiranju Zavoda i aktivnosti koje su do sada urađene. Planirano je i naučno savjetovanje "Značaj naslijeđa u očuvanju identiteta države i pojedinca", a učešće će uzeti 22 izlagača. Dana 5. decembra planirana je promocija svih izdanja Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i bit će upriličena izložba "Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona" autora profesorice Munise Kovačević.

- Ovom manifestacijom želimo pokazati da 35 godina rada i djelovanja jednog zavoda može proizvesti veliki broj materijala, kao što je to proizveo ovaj zavod. Posebno je značajna naučna konferencija koja govori o identitetu pojedinca i države - kazao je Kemal Nurkić, direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Institucije kulture nemaju posebnu pažnju kod nadležnih organa, ali bez obzira na te probleme, Zavod ispunjava svoju misiju u očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

- Želimo izvršiti afirmaciju naslijeđa, ali i kod javnosti probuditi interes za kulturno-historijsko naslijeđe. Tuzlanski kanton ima više od 800 dobara naslijeđa, tako da je u tome veliki značaj da se ono i dalje valorizira, evidentira i prezentira javnosti - rekao je mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.