REAKCIJE

Gradnja Centra za autizam u Tuzli dospjela u ćorsokak!

Skupština TK je ovim zaključkom zadužila Vladu TK da osnuje JU „Centar za autizam TK“, što govori o planiranom statusu budućeg Centra za autizam TK, kaže Sadiković

Sadiković i Suljkanović: Suprotni stavovi

E. SKOKIĆ

4.12.2018

Gradnja Centra za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje trebala se okončati do kraja 2018. godine. Međutim, različito tumačenje (ne)riješenih imovinskopravnih odnosa u ovom slučaju, gradnja prijeko potrebnog centra dospjela je u ćorsokak.  

 Bez naknade

Prošle sedmice premijer TK Jakub Suljkanović je za „Avaz“ izjavio kako Vlada TK ne može ulagati novčana sredstva u tuđi objekt, jer još u nisu riješeni imovinskopravni odnosi. Odmah je reagirao Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom, koji navodi kako izjava premijera Suljkanovića apsolutno nije tačna.

- Ugovor o uvjetima i načinu korištenja nekretnina u vlasništvu Grada Tuzla 7. juna 2017. godine potpisali su gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i tadašnji ministar rada, socijalne politike i povratka TK Zoran Jovanović. Iz ovog ugovora se jasno može zaključiti da je Grad Tuzla dao zemljište i objekte na sadašnjem gradilištu Centra za autizam na korištenje Tuzlanskom kantonu, odnosno spomenutom kantonalnom ministarstvu, na neodređeno vrijeme, bez naknade, za potrebe izgradnje Centra za autizam Tuzlanskog kantona. Dakle, tu apsolutno nema imovinskopravnih nepoznanica, odnosno prepreka – navodi Meho Sadiković.

Ističe kako je Skupština TK 23. oktobra 2012. godine zadužila Vladu TK da vodi računa o osiguravanju finansijskih sredstava neophodnih za funkcioniranje Centra za autizam.


Faksimil zaključka Skupštine TK

 Bez odlaganja  

- Dakle, Skupština TK je ovim zaključkom zadužila Vladu TK da osnuje JU Centar za autizam TK, što govori o planiranom statusu budućeg Centra za autizam TK. Ovakvim istupom smatramo da je premijer TK Jakub Suljkanović pokazao neznanje, neinformiranost i nezainteresiranost za akte Skupštine TK i svojih prethodnika u vladama u periodu 2012.–2018. godina i generalno probleme s kojim se godinama suočavaju djeca s autizmom i njihove porodice. Tražimo od Vlade TK da se bez daljnjeg odlaganja uključi u vlastiti projekt i počne ispunjavati zadatke koje je pred Vladu postavila Skupština TK – zaključuje Sadiković.


 Premijer Suljkanović: Definirano pravo  

      korištenja, ali ne upravljanja i raspolaganja

Premijer TK Jakub Suljkanović, kojeg smo jučer ponovo kontaktirali, ističe kako je ugovorom definirano pravo korištenja, ali ne i upravljanja i raspolaganja.

- Izjavu sam dao na osnovu informacija koje sam dobio iz resornog ministarstva. Također, rekao sam da moramo iznaći model finansiranja buduće javne ustanove jer TK nema 1,5-2 miliona KM ako teret finansiranja Centra padne samo na TK. Priča se o mnogo stvari, ali mi ništa nemamo na papiru. Nemamo potpisano – kaže za „Avaz“ premijer Jakub Suljkanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.