SJEĆANJE

Obilježavanje mjesta stradanja civila u velikosrpskom granatiranju Tuzle

Niko nije odgovarao za smrt 108 civila te uništavanje privatne i društvene imovine

Sinan Alić: Memorijske pločice. E. Sk.

E. Sk.

5.12.2018

Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" iz Tuzle dobila je podršku Gradskog vijeća da krene s implementacijom projekta "Niko ne smije biti zaboravljen". Cilj projekta je adekvatno obilježavanje mjesta stradanja civila u velikosrpskom granatiranju Tuzle od 1992. do 1995. godine.

- Do sada smo utvrdili 23 lokaliteta padanja granata sa smrtnim posljedicama. Ukupno je, ne računajući ubijenu mladost na Kapiji, u granatiranju Tuzle sa položaja Vojske RS ubijeno 108 civila. Taj broj nije konačan i pozivamo porodice poginulih da pregledaju spisak koji ćemo objaviti na našoj internet-stranici i da provjere ima li podataka o njihovim najmilijim – pojašnjava Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje".

Memorijske pločice bit će promjera 21x15 centimetara i na njima će biti ispisan datum, s čijih je položaja ispaljena granata i ko je na tom mjestu poginuo.

- Najviše poginulih, ne računajući Kapiju, imamo 2. decembra 1992. godine, kada je u naselju Slatina ubijeno osmero civila, a istog dana još dvoje u Rudarskoj ulici. Želimo da porodice poginulih na dan pogibije imaju gdje ostaviti cvijet kao uspomenu na svoje najmilije. Tražit ćemo najpogodniju lokaciju gdje da postavimo memorijske pločice, a taj posao trebao bi biti gotovo do 25. maja 2019. godine i komemoracije na Kapiji – kaže Alić.

U periodu od 15. maja 1992. do 25. avgusta 1995. s položaja Vojske RS na planinama Majevica i Ozren na Tuzlu je ispaljeno 1.420 projektila. Izuzev generala Vojske RS Novaka Đukića, koji je pravomoćno osuđen za monstruozan zločin na tuzlanskoj Kapiji, niko nije odgovarao za smrt još 108 civila te uništavanje privatne i društvene imovine. Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ je uputila dopunjenu krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, ali nikada nije otvorena istraga.

Zaborav je donekle prekrio krvavi 2. decembar 1992. godine, kada je u granatiranju Tuzle u naselju Slatina ubijeno osmero civila, a u Rudarskoj ulici još dvoje. Tog dana 31 građanin Tuzle je teže ili lakše ranjen. U velikosrpskom granatiranju Tuzle tog dana živote su izgubili: Šefika Bajić, Amir Mujačić, Amel Žunić, Ivica Bajtalo, Milena Ljubojević, Blagoje Jović, Hasnija Jusufović, Faruk Šakambet, Daniela Miholić i žena u poodmakloj trudnoći Emina Sarajlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.