PONUDE

Hrvatske firme usred zime došle u BiH po sezonce za rad narednog ljeta

Konobarima, spremačicama, čistačicama, mesarima, pekarima... nude plaću od minimalno 500 eura

Detalj s jučerašnjih intervjua sa potencijalnim kandidatima u Tuzli: Isti susreti upriličeni i u Bijeljini i Brčkom. A. Bajrič - Blicko

Piše: E. SKOKIĆ

7.12.2018

Veliki interes ovih dana vlada u Tuzli, Bijeljini i Brčkom za sastanke koje organiziraju menadžmenti turističko-ugostiteljskih objekata s Jadrana, koji su, iako usred zime, već u potrazi za sezonskim radnicima koji će im naljeto 2019. doći iz Bosne i Hercegovine da rade u Malom Lošinju i na otoku Cresu. 

Mnogo zainteresiranih 

U Tuzli smo jučer zabilježili jedan takav susret predstavnika “Jadranke Groupa” s otoka Lošinja sa skoro 50 potencijalnih kandidata zainteresiranih za sezonske poslove. Ovakvi intervjui obavljeni su prethodnih dana u Bijeljini, gdje je bilo stotinjak zainteresiranih, a otprilike isti broj kandidata očekuje se danas i u Brčkom.

Kako nam je pojasnila Silvija Baričević, direktorica Kadrovske službe “Jadranke”, ovu grupaciju sačinjavaju hoteli sa četiri i pet zvjezdica, mobilni kampovi, trgovine...

- Nama su potrebni spremačice, čistačice, konobari, kuhari, prodavači, pekari, mesari, vozači – kaže Baričević.

Uvjeti za radnike su, kako kaže, veoma dobri. Minimalna plaća koja se nudi sezonskim radnicima je 500 eura, a svi radnici se primaju u radni odnos.

- Nudimo i dodatke na plaće, plaćen višak odrađenih sati, novac za povratak kući itd. Imamo i pozitivna iskustva s radnicima iz BiH, a mnogi od njih koji su u ranijem periodu došli kod nas, ostali su i da žive na otoku Lošinj – kaže ona.

 Svi se nadaju

U tuzlanskoj grupi zainteresiranih za sezonski rad na Jadranu jučer smo zatekli i Murata Hadžiselimovića, koji je poslije 32 godina rada u tuzlanskoj mljekari ostao bez posla.

- Došao sam na intervju u nadi da ću dobiti posao. Radio bih bilo šta. Znam da dobro plaćaju i da im je važan položaj radnika, a moje je mišljenje, radnici iz BiH su najbolji na svijetu. Druga je stvar što je naša država zatvorila fabrike, odbacila radnike, pa i pripadnike Armije RBiH. Zbog toga se svi mi koji smo došli na intervju, nadamo poslu. Mljekara u kojoj sam radio, bila je najbolja fabrika na svijetu, ali su je preko noći zatvorili, a ja sam, poslije 32 godine rada, završio na birou. Sad želim ići bilo gdje da bih radio – kazao nam je Hadžiselimović.

Prijem u radni odnos 

Prema riječima Silvije Baričević, prijem u radni odnos u Hrvatskoj pojednostavljen je, jer se lakše dolazi do radnih dozvola.

- Hrvatski državljani počeli su odlaziti u zemlje Evropske unije tako da su poslodavci tražili od Vlade Hrvatske da omogući lakše dobivanje radnih dozvola - tvrdi Baričević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.