GRAČANICA

Za zgradu Konaka Austro-Ugari su, navodno, dali stogodišnju garanciju

U objektu koji je sagrađen za potrebe nekadašnjeg kotarskog ureda godinama je bila smještena općinska administracija koja će uskoro biti iseljena te će Konak služiti samo u reprezentativne svrhe

Konak u Gračanici sagrađen je prije 130 godina u pseudomaurskom stilu

H. ČALIĆ

20.12.2018

Helić: Osigurati sredstva do 2020. godine

Jedna od najljepših zgrada u Gračanici je objekt nekadašnjeg kotarskog ureda, sagrađenog za vrijeme austrougarske vladavine, koji je u narodu prozvan Konak.

 Šarena fasada

Historiografski podaci govore da je Konak sagrađen prije tačno 130 godina u pseudomaurskom stilu, s izrazito šarenom fasadom, crvene i žute boje.

Priča se da su Austro-Ugari kada su sagradili zgradu kotarskog ureda u Gračanici ostavili pismenu garanciju objektu od stotinu godina. No gračanički istražitelji prošlosti i bh. baštine, magistri Rusmir Djedović i Edin Šaković to negiraju jer taj dokument nikad nije pronađen, niti ga je ko video.

Ipak, s ondašnjom građevinskom tehnologijom sagraditi ovako lijepu, funkcionalnu i čvrstu zgradu bilo je pravo graditeljsko umijeće.

Konak je jedan od devet nacionalnih spomenika BiH u Gračanici, a u njemu je bila smještena općinska administracija. S obzirom na to da je od njegove gradnje prošlo više od stoljeća, vrijeme je učinilo svoje pa je objekt dosta dotrajao i potrebna mu je temeljita obnova.

U najgorem stanju su krov i fasada, koja je oronula, posebno sa sjeverne strane objekta. Neophodno je zamijeniti stolariju, vanjsku i unutrašnju.

Načelnik općine Gračanica Nusret Helić kaže da se o tome najozbiljnije razmišlja i vuku se neki konkretni potezi.

Planirati sredstva

- Mi smo prije nekoliko godina, kao da smo znali šta nam vrijeme donosi, u blizini Konaka, u kome se nalazila kompletna općinska administracija, sagradili savremenu zgradu, u kojoj smo smjestili šalter-salu, multimedijalnu salu za sjednice i druge skupove. Jedan sprat je slobodan i tu ćemo uskoro početi preseljavati iz Konaka i ostale službe. Nakon toga Konak će služiti samo za reprezentativne svrhe. U budžetu za narednu godinu nismo planirali sredstva za obnovu Konaka, ali ćemo to uraditi do 2020. godine - kaže Helić.

 Upute Komisije

Općina Gračanica, koja je na listi čekanja u Federalnom parlamentu za proglašavanje gradom, uradila je projekt sanacije Konaka, ali s obzirom na to da je zgrada nacionalni spomenik BiH, ništa se neće raditi bez strogih uputa Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Za potrebe sanacije Konaka Općina će aplicirati kod domaćih i inozemnih fondova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.