SPEKTAKL

Tuzlaci napravili baklavu od 800 kilograma za Ginisov rekord

Snimci težine baklave bit će poslani u sjedište "Guinness World Recorda", a rezultati će biti poznati naknadno

A. Bajrić-Blicko

L. Ilić-Osmanović

21.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

I ove godine Tuzlaci su pripremili pravi kulinarski spektakl. Danas od 13 sati na platou ispred "Mercatora" počeo je još jedan gastro šou u organizaciji Udruženja "Zmajevo srce", a u okviru kojeg je napravljena baklava koja će biti nominirana za Ginisovu knjigu rekorda. 

Kuhari restorana "Saranda", uz podršku generalnog sponzora Mlina "Majić", potrudili su se da naprave baklavu tešku 800 kilograma.

- Danas je Dan rudara i vrijeme je praznika kada se daruje tako da smo odlučili da napravimo najveću baklavu na svijetu, koja će konkurirati za Ginisovu knjigu rekorda. Baklava će sadržavati 15.200 porcija i rado ćemo uživati u današnjem druženju - kazao je Vedran Jahić, PR Udruženja „Zmajevo srce“.

U pravljenju ove baklave učestvovalo je 15 izvrsnih slastičar, i bilo je potrebno 10 dana da se pripremi. 

- Treba napomenuti da je baklava biti napravljena od halal proizvoda. Uloženo je dosta truda i sredstava, ali uspjeli smo sačuvati originalan recept baklave - kazao je Šerif Abdiji, menadžer "Sarande".

Za dobro raspoloženje gostiju pobrinuli su učesnici iz kulturno-umjetničkih društava. Svi rudari koji slave Dan rudara i prvačići s područja Tuzlanskog kantona, kao i prvačići iz općine Velika Kladuša i Osnovna škola "Musa Ćazim Ćatić" iz Zenice dobit će po jednu baklavu.

Snimci težine baklave bit će poslani u sjedište "Guinness World Recorda", a rezultati će biti poznati naknadno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.