SREBRENIK

Nuraga Tursunović je napisao i komponirao više od 450 pjesama

Prvu gramofonsku ploču s naslovnom pjesmom “Kad Alija iz Jusića pođe” snimio je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća

Svira od svoje desete godine. O. Mujkić

O. MUJKIĆ

7.1.2019

Srebrenik već dugi niz godina predstavlja jedno od glavnih središta tradicionalne izvorne muzike i pjesme. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme procvata izvorne muzike, u ovom kraju su djelovali poznati izvođači Muhamed Beganović, Muhamed Zahirović, Salih Buljubašić Sale, Nuraga Tursunović i brojni drugi istaknuti svirači i pjevači.  

 Čuva tradiciju

Od ovih vrsnih majstora na tradicionalnim bosanskim instrumentima jedino je među živima još Nuraga Tursunović, koji, iako je već duboko zagazio u devetu deceniju, brižljivo čuva tradiciju izvorne muzike. Izvornom muzikom počeo se baviti kao dječak, s tek navršenih deset godina, još za vrijeme Drugog svjetskog rata, a tradicionalni instrumenti zurle, šargija i bubnjevi, kako sam kaže, obilježili su cijeli njegov život.

Prvu gramofonsku ploču s naslovnom pjesmom “Kad Alija iz Jusića pođe” snimio je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a kasnije je, zajedno s bratom Zećirom, snimio još desetak ploča u izdavačkim kućama “Beograd-disk”, “Jedinstvo” Kalesija i “Glas komune” Doboj.

– Moja izvorna grupa pod nazivom “Braća Tursunovići” bila je u ta davna i lijepa vremena izuzetno popularna i izvan područja općine. Tražili su nas tada iz svih krajeva bivše države, tako da su naše turneje trajale i po nekoliko sedmica - prisjeća se Tursunović.

Kao izuzetno darovit muzičar u svom dugom životnom vijeku napisao je i komponirao više od 450 izvornih pjesama koje su vjerno oslikavale ljubav, život i običaje u seoskim sredinama tog doba. Napisao je dosta pjesama i o Titu, Savi Kovačeviću i drugim istaknutim ličnostima iz tog vremena koje su, kaže, u to vrijeme bile izuzetno popularne i koje su mu donijele dosta novca.

Lijepa vremena

Pjevao je i svirao na svadbama i teferičima širom bivše države, ali i na brojnim manifestacijama koje su se uvijek otvarale uz zvuke njegovih zurli i bubnjeva. Za svoje muzičko stvaralaštvo i doprinos afirmaciji i očuvanju izvorne muzike dobio je brojna priznanja koja brižljivo čuva kao podsjetnik na neka davna i lijepa vremena.

Narušeno zdravlje  

Tursunović, nažalost, zbog pretrpljenog moždanog udara već tri godine rijetko izlazi iz kuće. I pored narušenog zdravlja, prijateljima koji ga posjete u njegovom domu u Dubokom Potoku rado zasvira na zurlama.

Šaljive zdravice

Ovaj vrsni muzičar ostat će upamćen i po šaljivim zdravicama koje je sam napisao i kojima je godinama uveseljavao posjetioce manifestacija. Sve tekstove pjesama i zdravica čuva u posebnoj knjizi, a svoje bogato iskustvo i muzičko umijeće spreman je podijeliti s mlađim generacijama.

Najveća želja mu je da se sačuva od zaborava neprevaziđena izvorna pjesma ovog kraja s kojom se družio skoro osam decenija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.