GRAČANICA

Besplatno uživanje za djecu iz udaljenih mjesnih zajednica

Pobijedila je ideja da Gračanica dobije klizalište, nešto novo, prvi put u historiji grada

Svakodnevna ledena čarolija na klizalištu

Piše: H. ČALIĆ

8.1.2019

Zima stegla, snijeg od minusa promahuje. Prava zimska idila, kao stvorena za klizanje na otvorenoj ledenoj plohi u Gračanici dimenzija 30X15 metara. Vriska dječija, pokoji pad, pjesma. Četvrta je sezona klizanja u Gračanici, u koju te 2014. godine niko nije vjerovao osim tadašnjeg vijećnika u OV Gračanica Mirsada Čamdžića iz Naše stranke, sada federalnog poslanika. 

Prošla ideja

Čamdžića smo zatekli u masi gračaničke djece. I on je klizao, pomalo nevješto, ali zadovoljan što se ostvarilo nešto za što se borio.

Čamdžić na klizaljkama

- Jeste, te 2014. godine na internetu sam pronašao čovjeka iz Rijeke koji ima klizalište, stupio s njim u vezu i predložio mu da te iste godine u Gračanici instalira klizalište. Ali, prije toga trebalo je ideju progurati u OV, jer su mnogi od vijećnika u to sumnjali, a jedna tadašnja vijećnica, ne shvatajući me ni o čemu govorim, rekla je “preče da u jednom selu riješimo pitanje klizišta nego da u gradu pravimo klizište“ - sjeća se Čamdžić.

Ipak, pobijedila je ideja da Gračanica dobije klizalište, nešto novo, prvi put u historiji grada. Na otvaranju klizališta te godine je bilo hiljadu ljudi, stigli su i bh. reprezentativci u hokeju. Prošle godine na otvaranje klizališta su stigle klizačice reprezentacije Srbije. Dokazalo se da klizanje više nije privilegija samo velikih centara.

Disko-večeri 

- Mi smo prezadovoljni. Ovo vrijeme odgovara klizanju na otvorenom, roditelji i djeca kažu da je bolji ugođaj klizati bez krova i uživati u zimskoj idili. Sat klizanja je 2 marke, ko ima klizaljke je 1 marka. Organiziramo i disko-večeri na ledu. Ovdje će na klizanje organizirano doći učenici škola iz mjesnih zajednica i imat će besplatno klizanje - kaže upravnik klizališta Nermin Šaković.

Općina je pokrovitelj projekta klizanja, a suorganizatori su Sportski savez i BKC.

KM košta sat klizanja  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.