PROJEKTI

Privredno-kulturno-sportski centar u Gračanici gradi se već 21 godinu

Objekt je prijeko potreban, prije svega gračaničkim školama, jer dvije hiljade učenika nastavu tjelesnog izvode u maloj sali staroj 72 godine. Nedostaje 1,5 miliona KM te Općina traži pomoć viših instanci

Nedovršeni objekt Privredno-kulturno-sportskog centra u Gračanici

H. ČALIĆ

16.1.2019

Kada su prije 21 godinu tadašnji čelni ljudi Tuzlanskog kantona i Općine Gračanica pokrenuli gradnju Privredno-kulturno-sportskog centra (PKSC) na lokaciji Bazen u Gračanici, objekt od nasušne potrebe, možda su se malo i zaletjeli u dimenzijama i gabaritima, jer je za njega trebalo iznaći oko 5 miliona maraka.

 Postavljeni ciljevi

Plan je bio da PKSC služi za organizaciju raznih privrednih manifestacija, sajmova, priredbi te da više od 2.000 učenika dvije srednje škole napokon dobiju adekvatnu dvoranu za nastavu tjelesnog odgoja. Gračanički srednjoškolci trenutno nastavu tjelesnog izvode u maloj, oronuloj sali staroj više od 70 godina.

Inicijatori izgradnje računali su na sve ove parametre i postavljene ciljeve, formirali poseban fond, animirali privrednike, škole, Kanton, dijasporu te je dogovorena gradnja u fazama. No, kako je vrijeme odmicalo, ponestajalo je volje kod onih kojima je dvorana potrebna, jer para u Kantonu ima, a znamo i kako se dijele.

 Gračanički načelnik Nusret Helić kaže da je Općina u posljednjoj intervenciji iz kredita “povukla” 1,1 milion maraka pa je objekt, čiji su zidovi godinama kisnuli, pokriven, postavljena je i stolarija.

- Da bi se stavio u funkciju, nedostaje 1,5 milion maraka za kompletno unutrašnje uređenje, vodovodne i elektroinstalacije, tribine, podove. Mi ćemo iz naših i sredstava TK te škola ove godine moći osigurati 350.000, ali očekujemo pomoć s viših instance Kantona i FBiH, iz različitih fondova - kaže Helić.

Poziv delegatima

On će uskoro pozvati sve poslanike u Skupštini TK i delegate u Federalnom parlamentu koji su iz Gračanice i od njih tražiti da svojim djelovanjem, ma iz koje stranke dolazili, “poguraju” PKSC.

Nemogući uvjeti  

Direktorica Gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” u Gračanica, prof. Minka Kurtović, kao i njen kolega Redžo Alihožić, direktor Mješovite srednje škole, nadaju se da će njihovih 2.000 učenika za godinu-dvije useliti u dvoranu koju od njihovih škola razdvaja samo rijeka Sokoluša.

- Naši učenici nastavu tjelesnog odgoja pohađaju u nemogućim uvjetima. Smatram da je krajnje vrijeme da se Privredno-kulturno-sportski centar završi - kaže Kurtović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.