OBRZOVANJE

U Gračanici i Tuzli povećan broj đaka u školskim klupama

Prema analizama koje je uradio Zavod, pozitivna je činjenica da učenici sve manje izostaju s nastave

Učenici ozbiljnije pristupaju pripremi za eksternu maturu. (Foto: Arhiv)

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

20.1.2019

Iako se već godinama u našoj zemlji smanjuje broj učenika u školskim klupama, u općinama Gračanica i Tuzla to nije slučaj. Naime, prema podacima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, u osnovnim školama u ovim općinama zabilježen je povećan broj đaka.

Broj varira

- Gračanica i Tuzla su svijetli primjer. Međutim, u manjim općinama došlo je do smanjenja broja učenika, najvjerovatnije zato što ljudi traže bolje mjesto za život - kazao je Nikola Čiča, direktor Zavoda.

U odnosu na prošlu godinu, broj učenika je neznatno manji.

- Evidentno je da je manji broj učenika, ali ti podaci u posljednjih pet godina nisu takvi kakvi se prikazuju u javnosti. Broj varira od nekoliko stotina učenika - naglašava Čiča.

- Evidentno je da je manji broj učenika, ali ti podaci u posljednjih pet godina nisu takvi kakvi se prikazuju u javnosti. Broj varira od nekoliko stotina učenika - naglašava Čiča.

Prema analizama koje je uradio Pedagoški zavod TK, pozitivna je činjenica da učenici sve manje izostaju s nastave.

- Ove godine puno je manji broj izostanaka nego prošle godine. Razlog za to su i određena pravila koja smo uveli. Pokušavamo preventivno djelovati na učenike koji na taj način shvataju ozbiljnost obrazovanja - rekao je Čiča.

Određene promjene

Pedagoški zavod već tri godine zaredom radi eksternu maturu za osnovne škole i zadovoljni su ostvarenim rezultatima. Učenici ozbiljnije pristupaju pripremi za eksternu maturu. Kako nam kažu iz Pedagoškog zavoda, uočili su i određene nedostatke, ali u narednom periodu unijet će određene promjene.

- Primijetili smo da eksterna matura daje izvanredne rezultate, učenici puno spremnije ulaze u srednju školu - ističe Čiča.

Izradili strategiju

Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona jedna je od rijetkih institucija koja je izradila strategiju za narednih pet godina i koja prati smjernice koje je sebi zacrtala. U 90 posto slučajeva ostvaruje zadane ciljeve.


Čiča: Preventivno djelovati

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.