TUZLA

Anketiranjem 8.000 ljudi do podataka za izradu socijalne karte

Jedinstvena baza podataka olakšat će raspodjelu sredstava sa svih nivoa vlasti

Centar za socijalni rad Tuzla: Nosilac projekta

Piše: L. I. O.

23.1.2019

Na području Tuzle uskoro će početi anketiranje 8.000 građana kako bi se izradila socijalna karta stanovništva.

Kvalitetan rad

Riječ je o projektu “Digitalizacija socijalne baze podataka i intenzivirano podizanje svijesti u marginaliziranim zajednicama”, u okviru kojeg će biti anketirani mještani tuzlanskih naselja Kiseljak, Mihatovići i Kreka.

Projekt implementira Centar za socijalni rad Tuzla u saradnji sa Službom za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla i još nekoliko institucija.

- Socijalna karta obuhvata veliki skup podataka, informacija o strukturi stanovništva, ali i o drugim segmentima koji nisu bili dovoljno razvijeni, a koji su nam neophodni za kvalitetan rad - kazala je Lejla Jogunčić, direktorica Centra za socijalni rad Tuzla.

Prošle godine, Centar za socijalni rad realizirao je pilot-projekt u jednom djelu naselju Kiseljak, a ove godine bit će anketirano svo stanovništvo ovog naselja.



Jogunčić: Važne informacije

- Anketirat ćemo građane naselja Kreka, jer je to područje na kojem se grade stambeni objekti, gdje će biti preseljen jedan dio populacije iz kolektivnog naselja Mihatovići - rekla je Jogunčić.

Kompletna slika

Ističe da su prednosti socijalne karte jedinstvena baza podataka koja će olakšati raspodjelu sredstava sa svih nivoa vlasti.

Ukrštanjem tih baza podataka moći će se vidjeti kompletna slika socijalne strukture stanovništva.

Spriječiti zloupotrebe 

Prema planu, trebalo bi da se formiraju jedinstvene analitičke baze podataka povezivanjem informacionih sistema različitih institucija. To će omogućiti da građani lakše ostvaruju svoja prava, ali će se na taj način, prije svega, spriječiti zloupotrebe i osigurati pravednija raspodjela pomoći.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.