PROJEKTI

Završili kurs za njegovatelje pa planiraju odlazak u Njemačku

Identičan kurs realizira se i u Švicarskoj, a polaznici dobivaju dvojezični certifikat, na bosanskom i njemačkom jeziku

Crveni križ Tuzlanskog kantona: Trenutno je u toku prijava kandidata

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

24.1.2019

Crveni križ Tuzlanskog kantona organizira kurs za njegovatelje. Radi se od modelu švicarskog Crvenog križa, a nastavni plan i program po kojem se izvodi obuka odobrilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Novi ciklus

Trenutno je u toku prijava kandidata, a već u februaru trebao bi početi kurs.

Dva i po mjeseca polaznici kursa provedu u prostorijama Crvenog križa i onda odlaze u Dom penzionera, gdje obavljaju praksu u trajanju od 260 sati.

Kada obave praksu, onda dolaze na finalni ispit koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a ukoliko ga uspješno polože, dobivaju certifikat o završenom kursu za njegovatelje.



Pirić i Bijedić: Zadovoljne povratnim informacijama

- U prosjeku imamo oko 16 do 25 polaznika po kursu, a do sada je skoro 200 ljudi prošlo kroz ovaj vid edukacije. Nakon uspješno položenog kursa kandidati su osposobljeni za kvalitetno pružanje njege i brige za stare osobe. Mogu raditi kao njegovatelji u Tuzli ili na području Kantona, ali i van Bosne i Hercegovine, a većina upravo odlazi raditi vani - kaže Tanja Bijedić, koordinator Crvenog križa Tuzla.

Bijedić ističe da su zadovoljni povratnim informacijama koje dobivaju od polaznika, ali i poslodavaca koji su prijatno iznenađeni znanjem s kojim im njegovatelji dolaze.  

- Važno je da njegovatelji redovno prisustvuju nastavi, a stručni tim koji radi s njima sastoji se od jednog ljekara, četiri medicinske sestre i psihologa, koji uspostavljaju dobar odnos s polaznicima - kaže Bijedić.

Većina njegovatelja nakon što položi kurs za njegovatelja odlazi u Njemačku. Amra Pirić, psiholog i pedagog u Crvenom križu Tuzla, kaže da odlazak u Njemačku ovisi o godinama budući da kursevi obuhvataju polaznike od 18 do 55 godina.

- Nekad se desi da čitava grupa polaznika planira odlazak u Njemačku. Dosta njih je motivirano da odu vani, ali kada vide mogućnosti koje kurs pruža, pokušaju ostati u svojoj zemlji – govori Pirić.

Dodatna praksa

Identičan kurs realizira se i u Švicarskoj. Certifikat je dvojezični, na bosanskom i njemačkom jeziku. U slučaju da polaznici odluče da odu u Švicarsku, certifikat je priznat kao da su se tamo školovali, ali moraju uraditi dodatnu praksu.

Velika potreba

Iz Crvenog križa kažu nam da je potreba za njegovateljima velika i da ih svakodnevno kontaktiraju porodice kojima je potrebna ovakva vrsta njege. U Gradskoj organizaciji Tuzla trenutno je zaposleno 14 njegovatelja. I u Domu penzionera tokom obavljanja prakse  nekom od polaznika bude ponuđeno zaposlenje.

Uvjeti za polaznike

Na kurs njegovatelja mogu se prijaviti osobe koje imaju minimalno 18 godina, završenu osnovnu školu i ljekarsko uvjerenje da je sposobna za rad njegovatelja. Cijena kursa je 700 KM uz mogućnost plaćanja na sedam rata. Kurs traje šest mjeseci i sadrži sve  oblasti koje su neophodne za kvalitetnog njegovatelja.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.