TUZLA

Jezero Kop je ekološki biser i ne smije ga ugroziti šljačište

Ono je nastalo na izvoru i u njemu imamo oko tri miliona kubika pitke vode bez koje ćemo ostati ako se iznad jezera izgradi odlagalište za Termoelektranu.Treba naći novo, svima prihvatljivo rješenje, kaže Isaković

Jezero Kop nastalo na površinskom kopu na kojem je od 1971. do 1987. godine eksploatirao ugalj

E. SKOKIĆ

15.2.2019


Prostornim planom Tuzlanskog kantona koji je u parlamentarnu proceduru uputila skupštinska komisija predviđeno je da se 200 metara od jezera Kop u naselju Šićki Brod izgradi novo šljačište za Termoelektranu Tuzla.  

Velik značaj

Senad Isaković Roko, predsjednik Udruženja „Eko-sport“ iz Šićkog Broda kod Tuzle, uputio je apel zastupnicima u Skupštini TK da ne usvajaju dokument u kojem je definirano uništenje jezera.

- Niko nema ništa protiv Termoelektrane ili države, ali smatramo kako se u ovom slučaju mora naći novo, svima prihvatljivo rješenje. Ovdje imamo oko tri miliona kubika pitke vode bez koje ćemo ostati ako se iznad jezera izgradi šljačište. Pa nemamo nijedno njihovo šljačište da nije procurilo ili da nije pukla brana. Ako se dozvoli šljačište na koti 200 metara iznad jezera, to će, sasvim sigurno, značiti i uništenje ovog ekološkog bisera – smatra Senad Isaković.


Isaković: Ne treba uništavati ono što je vrijedno

Jezero je nastalo na površinskom kopu na kojem je od 1971. do 1987. godine eksploatiran ugalj. Isaković tvrdi kako ima fotografije kada i kako je jezero nastajalo te da priče koje kruže o velikom broju utapanje nemaju nikakvo utemeljenje.

Jeftina investicija

- Jezero je nastalo na izvoru pitke vode i umjesto da ovdje pravimo vodozahvatno područje, oni žele uraditi suprotno. Ako je ovo, kako kažu, jeftina investicija, neka probaju na drugom kraju grada da otkopaju 65 miliona kubika zemlje i vide koliko je para potrebno za to. Mi znamo da je potrebno šljačište, Blok 7, sistem za odsumporavanje, ali sam mišljenja kako ne trebamo uništavati ono što je vrijedno– kaže Isaković.

 Voda se može piti

Isaković ističe da se u blizini ovog jezera nalaze još četiri manja koje nadležni u svojim javnim raspravama skrivaju.

- Iz ovog jezera se višak vode prelijeva u Mramorski potok, a voda je tako čista da je pijem. No, uzalud je govoriti neke stvari kada ih neko neće ili ne želi čuti. Stoga apeliram na zastupnike u Skupštini TK da razmisle prilikom usvajanja novog prostornog plana TK – kaže Isaković.

 Postoje lokacije

U Udruženju „Eko-sport“ smatraju kako na području TK, odnosno na razdaljinama skoro identičnim kao onoj od Termoelektrane do jezera Kop, postoje lokacije gdje se može odlagati šljaka. Potrebna je, ističu, dobra volja onih koji odlučuju da se donese ispravna odluka i da se zarad generacija koje dolaze sačuva izvorište pitke vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.