POSJETE

Budućnost Tuzle možda je u zdravstvenom turizmu

Treba to gledati u kontekstu slane vode, lječilišta, dobrog Kliničkog centra, ta priča ima smisla, ali to tržište treba da pokaže, kaže Čavalić

Tuzla: Nema prirodne pretpostavke za razvoj turizma

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

13.2.2019

Tuzlanski kanton je, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, peti prema broju ostvarenih noćenja u Bosni i Hercegovini. 

Veliki problem

Na prvom mjestu je uvjerljivo Kantona Sarajevo, a zatim slijede Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Srednjobosanski i tek se na petom mjestu nalazi Tuzlanski kanton. Čak 50 posto od ukupnog broja turista posjeti Kanton Sarajevo.

U Tuzlanskom kantonu u 2017. godini prijavljeno je 46.000 turista. “Panonska jezera” u istoj godini zabilježila su posjetu od 400.000 građana, što jasno pokazuje da su na jezera orijentirani samo Tuzlaci, a da mali broj turista dolazi zbog “Panonike”.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe da je loše temeljiti ekonomiju na dvije stvari, a to su turizam i poljoprivreda, jer treba uzeti u obzir i da postoji sezonski utjecaj.

- Ako je zemlja previše ovisna u turizmu, onda je to veliki problem, jer ako se slučajno desi loša ljetna sezona ili napad na neko turističko središte, onda to rezultira krahom čitave ekonomije - kazao je za “Dnevni avaz“ Čavalić.

Najmjerodavnija stvar za mjerenje uspješnosti turističke sezone je broj registriranih noćenja, a Čavalić ističe da je potrebno napraviti autentičnu osnovu za razvoj turizma.

- Možda je budućnost Tuzlanskog kantona u zdravstvenom turizmu u kontekstu slane vode, lječilišta, dobrog Kliničkog centra. Ta priča ima smisla, ali to tržište treba da pokaže - ističe Čavalić.

Sličnog mišljenja je i doc. dr. Damir Bećirović, ekonomski analitičar, koji kaže da se trebamo fokusirati na određenu turističku granu, a ne da pokušamo zadovoljiti sve segmente u turizmu.

Dodatni sektori

- Generalno me ne iznenađuje činjenica da je Tuzlanski kantona na petom mjestu. Turizam i poljoprivreda su dodatni sektori s obzirom na to da Tuzla nema prirodne pretpostavke za razvoj turizma - kazao je Bećirović.

Dodaje da je Tuzlanski kanton industrijski centar Federacije BiH, a nigdje u svijetu to nije spojivo s turizmom.

 Nema hotela sa pet zvjezdica  

Na ulicama Tuzle u ljetnim mjesecima često se mogu čuti ljudi koji govore stranim jezicima, ali je to uglavnom naša dijaspora, koja se ne može svrstati u turiste.

Ako uzmemo u obzir da Tuzla nema nijedan hotel sa pet zvjezdica, onda vrlo jasno možemo kazati na kojem se nivou grad soli nalazi.

 46.000

turista posjetilo je Tuzlanski kanton u 2017. godini

400.000

građana posjetilo je “Panonska jezera” u istom periodu


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.