TUZLA

Izdata 103 prekršajna naloga, kazne od 30 do 50 KM

Ako pješak nepažnjom izazove saobraćajnu nezgodu, iznos kazne se penje do 200 maraka

Nekada prekršioce samo upozore, a kažnjavaju ako se ocijeni da ima potrebe za tim. A. Bajrić

Piše: E. SKOKIĆ

16.2.2019

Službenici Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2018. godini kontrolirali su 332 pješaka i izdali 103 prekršajna naloga.  

 Odredbe Zakona

- Shodno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, propisane sankcije za pješake koji ne poštuju saobraćajne propise su novčane kazne od 30 do 50 KM, a ukoliko je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, propisane su novčane kazne od 50 do 200 KM – navode u Upravi policije MUP-a TK.



quote
<p>Planom i programom rada Uprave policije MUP-a TK za 2019. godinu, te mjesečnim planovima izvođenja akcija u oblasti sigurnosti saobraćaja, između ostalog, predviđene su i aktivnosti koje se odnose na kontrolu kretanja pješaka u saobraćaju, kao i obavezu vozača prema pješacima.</p>

I početkom 2019. godine na frekventnim raskrsnicama prisutni su službenici MUP-a TK koji u određenim razdobljima dana kontroliraju prelaze li pješaci ulice na dozvoljenim mjestima. Nekada su upozorenja preventivne prirode, ali se i nekada pristupa pisanju prekršajnih naloga ako se ocijeni da ima potrebe za tim.

Utvrđivanje identiteta

- U slučajevima kontrole pješaka kao učesnika u saobraćaju, ukoliko policijskim službenicima odbiju dati ili ne posjeduju identifikacione dokumente, primjenjuju se odredbe Zakona o policijskim službenicima TK koje se odnose na provjeru i utvrđivanje identiteta lica – navode u Upravi policije MUP-a TK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.