TUZLA Policija kažnjavala pješake koji ne poštuju saobraćajne propise

Izdata 103 prekršajna naloga, kazne od 30 do 50 KM

Ako pješak nepažnjom izazove saobraćajnu nezgodu, iznos kazne se penje do 200 maraka

E. SKOKIĆ
16.02.2019 16:19

Nekada prekršioce samo upozore, a kažnjavaju ako se ocijeni da ima potrebe za tim

Foto: A. Bajrić

Službenici Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona u 2018. godini kontrolirali su 332 pješaka i izdali 103 prekršajna naloga.  

 Odredbe Zakona

- Shodno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, propisane sankcije za pješake koji ne poštuju saobraćajne propise su novčane kazne od 30 do 50 KM, a ukoliko je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, propisane su novčane kazne od 50 do 200 KM – navode u Upravi policije MUP-a TK.

Planom i programom rada Uprave policije MUP-a TK za 2019. godinu, te mjesečnim planovima izvođenja akcija u oblasti sigurnosti saobraćaja, između ostalog, predviđene su i aktivnosti koje se odnose na kontrolu kretanja pješaka u saobraćaju, kao i obavezu vozača prema pješacima.

I početkom 2019. godine na frekventnim raskrsnicama prisutni su službenici MUP-a TK koji u određenim razdobljima dana kontroliraju prelaze li pješaci ulice na dozvoljenim mjestima. Nekada su upozorenja preventivne prirode, ali se i nekada pristupa pisanju prekršajnih naloga ako se ocijeni da ima potrebe za tim.

Utvrđivanje identiteta

- U slučajevima kontrole pješaka kao učesnika u saobraćaju, ukoliko policijskim službenicima odbiju dati ili ne posjeduju identifikacione dokumente, primjenjuju se odredbe Zakona o policijskim službenicima TK koje se odnose na provjeru i utvrđivanje identiteta lica – navode u Upravi policije MUP-a TK.

NA VRH