OPTUŽNICE

Zbog nečasnih radnji koje su godinama provodili, kalesijski policajci u pritvoru KPZ-a Tuzla

Komandir Vahidin Omerbegović osumnjičen i za zlostavljanje u službi

KPZ Tuzla. Arhiv

E. Sk.

18.2.2019

Nakon hapšenja trojice kalesijskih policajaca krajem prošle sedmice na vidjelo polako isplivavaju sve načasne radnje koje su godinama provodili na terenu. 

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, podsjećanja radi, određen je jednomjesečni pritvor za Vahidina Omerbegovića (51), aktuelnog načelnika Operativnog centra MUP-a TK, a koji je ranije obavljao funkciju zamjenika načelnika ovog centra i komandira Policijske stanice Kalesija, te za službenika u PS Kalesija Nezira Omerbegovića (54) i policajca u PS Kalesija Mirsada Hadžića (51). 

Vahidin Omerbegović je osumnjičen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja te za odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi i zlostavljanje u obavljanju službe. 

Nezir Omerbegović i Mirsad Hadžić osumnjičeni su za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi i krivotvorenje službene isprave. 

- Postoji osnovana sumnja da je Vahidin Omerbegović, obavljajući spomenute poslove, u periodu od 2014. do 2019. godine u Kalesiji i Tuzli uzimao novac od nekoliko osoba ili su oni za njega morali obavljati određene poslove kako bi im napravio pogodnosti radi prekršaja u saobraćaju. Također, da je u nekoliko navrata odavao službene tajne iz evidencija policije radi pribavljanja koristi agenciji za zastupanje u naplatama šteta u vlasništvu njegovog srodnika, te je zastrašivao jednu osobu i uzimao novac od nje pod prijetnjama da će ga policija stalno zaustavljati u saobraćaju i naplaćivati mu kazne - navodi se u saopćenju Tužilaštva TK. 

Nezir Omerbegović je osumnjičen da je kao službenik u PS Kalesija, zadužen za vođenje kaznenih evidencija i krivičnog upisnika, od četiri osobe uzeo novac kako bi u kaznene evidencije unosio neistinite podatke i tako ovim osobama pribavio različite vidove koristi. 

Mirsad Hadžić je osumnjičen da je od dvije osobe uzeo novac kako bi unosio neistinite podatke u prekršajne naloge te da je u jednom slučaju uzeo novac od osobe kako prilikom kontrole u saobraćaju ne bi učinio službenu radnju koju je morao učiniti. 

Nad njima je izvršena kriminalistička obrada te su, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predati u nadležnost Tužilaštva. 

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.