OBRAZOVANJE

350 mališana na listi čekanja za predškolsko

Zakonska obaveza je najmanje 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja, a u TK program predškolskog odgoja i obrazovanja trebao bi početi od aprila, kazao je Nurkić

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

21.2.2019


Upis prvačića u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona počet će u martu, a trebao bi biti završen 9. marta. Na osnovu broja upisane djece predstavnici Pedagoškog zavoda TK napravit će detekciju koja djeca pohađaju predškolske ustanove.

 Svijest roditelja

Mališani koji ne pohađaju vrtiće automatski se evidentiraju na spisak za obavezan program predškolskog odgoja i obrazovanja. Još 2007. godine Parlamentarna skupština BiH je donijela Okvirni zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je naloženo da su institucije dužne osigurati djeci da pohađaju predškolski odgoj.

- Zakonska obaveza je najmanje 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja. U Tuzlanskom kantonu program predškolskog odgoja i obrazovanja trebao bi početi od aprila - kazao je za „Dnevni avaz“ Ramiz Nurkić, stručni savjetnik za predškolski odgoj i obrazovanje u Pedagoškom zavodu TK.

Provođenjem obaveznog programa promijenila se svijest roditelja o značaju i potrebi predškolskog odgoja.

U posljednje tri godine u skoro svim predškolskim ustanovama zabilježene su značajne liste čekanja na upis.

- Prema evidencijama koje vodi Pedagoški zavod TK, zaključno s decembrom 2018. godine negdje oko 350 djece bilo je na listi čekanja jer nisu imala mogućnost da ostvare svoje pravo zbog nedostatka prostora - kazao je Nurkić.


Nurkić: Nedostatak prostora

Na području Tuzlanskog kantona postoje četiri općine koje nemaju javnu predškolsku ustanovu na svom području. Bez obzira na socijalni status roditelja, ta djeca su uskraćena za pravo pohađanja predškolskog programa, a četiri općine u kojima ne postoje javne predškolske ustanove su Čelić, Sapna, Teočak i Kalesija.

U nedostatku prostora predškolske ustanove mogu koristiti objekte i učionice centralnih i područnih škola.

 Dva mjeseca

Nastavnici i roditelji smatraju ovaj vid programa izuzetno značajnim.

- Prije ovog obaveznog programa nastavnicima je trebalo dva mjeseca da djecu socijaliziraju i naviknu na kulturu dijaloga. Međutim, zahvaljujući ovom programu, djeca se lakše navikavaju na školu - istakao je Nurkić.

 Čekaju se rezultati studije  

Pedagoški zavod TK, u saradnji s organizacijom „Save the Children“, proveo je studiju o tome imaju li predškolski programi utjecaja na budući razvoj mlade ličnosti. Studija je provedena od 2016. do 2018. godine i uskoro se očekuju njeni rezultati kako bi se utvrdilo ima li razlike između djece koja su išla u predškolske ustanove duži niz godina i djece koja su pohađala obavezni program, ali uključili su i djecu koja nisu pohađala nijedan vid predškolskog odgoja.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.