PROJEKTI

Posao za ljekare i stomatologe

U evidenciju ćemo uključiti i ljekare koji su u međuvremenu došli na evidenciju nezaposlenih nakon završenog studija medicine i stomatologije, istakao je ministar Hadžiefendić

Osigurati mladi stručni kadar u zdravstvenim ustanovama

E. SKOKIĆ

23.2.2019

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona na čijem je čelu dr. Bahrudin Hadžiefendić i Kantonalni zavod zdravstvenog osiguranja nastavljaju jedan od najuspješnijih projekata u BiH koji se provodi već treću godinu, a odnosi se na zapošljavanje mladih doktora medicine i stomatologije koji se nalaze na evidenciji za nezaposlene.

Poticaj i podrška

Cilj ovog programa je osigurati mladi stručni kadar u zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona te dati poticaj i podršku upošljavanju doktora medicine i stomatologije koji su imali ugovor o radu potpisan sa zdravstvenim ustanovama po Programu zapošljavanja u 2018. godini, kroz finansiranje zapošljavanja u periodu 12 mjeseci kumulativno.

- Nastavljamo projekt, najvjerovatnije, u martu. Već na jednoj od narednoj sjednici Skupštine TK, kada se bude govorilo o rebalansu finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, inicirat ćemo da se ovaj program nastavi i u 2019. godinu, odnosno da se novčana sredstva za te namjene osiguraju u budžetu. U evidenciju ćemo uključiti i ljekare koji su u međuvremenu došli na evidenciju nezaposlenih nakon završenog studija medicine i stomatologije - istakao je ministar Hadžiefendić.


Hadžiefendić: Osigurati sredstva


Program, osim usvajanja znanja i vještina, pruža priliku mladim doktorima medicine i stomatologije za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme, a zdravstvenim ustanovama nadomješta nedostatak kadra nastao zbog penzionisanja i odlazaka u inozemstvo radi zapošljavanja. 

Na evidenciji nezaposlenih u TK nalazi se 121 doktor medicine i 15 doktora stomatologije.


 Objavljen poziv  

Nedavno objavljeni poziv ZZO TK ostaje otvoren dok zdravstvene ustanove koje su imale zaključen ugovor sa Zavodom po Programu za 2018. godinu ne dostave aplikacije za mlade doktore s kojima su imale zaključene ugovore o radu po Programu, a najduže do 31. marta ove godine.

 121  doktor medicine nalazi se na evidenciji nezaposlenih 

15  doktora stomatologije nalazi se na birou  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.