PROSLAVE

Obilježen Dan nezavisnosti u Sprečkom polju: Na "Grahijadi" se okupilo nekoliko stotina ljudi

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji, sedmoj po redu

H. ČALIĆ

1.3.2019

Lijep dan, kao izmišljen za izlazak u prirodu poslije duge zime. Neformalna grupa građana, koju predvodi Nijaz Đulić Brko, i ovog 1. marta, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirala je 7. po redu “Grahijadu – Gračanica 2019”.

Na imanju Nijaza Đulića u Sprečkom polju okupilo se više od tri stotine ljudi, Gračanlija, i to onih koji vole druženje, prirodu, pjesmu. Sve sami šereti. Ovdje su došli vozači, majstori bravari, poduzetnici, direktori, ljekari, pekari, pa uz grah, koji je samo izgovor da se pripreme i ostali specijaliteti, uživali cijeli dan. Roštilji rade, miris ćevapa širi se poljem, a pjesma lokalne pjevačice Nevzete Hrnjčić Habe odjekivala je do Ozrena i Trebave.

Profesor tjelesnog odgoja Muhidin Klokić 1. marta je rođen pa je obilježio i Dan nezavisnosti BiH i rođendan. Zato je bio zadužen da kuha i poslužuje grah. Redovan posjetilac "Grahijade" u Gračanici je i Nihad Gazibegović. Do sada su Gazibegovići bili najbrojnija ekipa, no ove godine su nešto “utanjili”.

- Ma nije to ništa, dok kažeš “piksla”, mi ćemo biti na okupu. Mi smo naše mjesto za druženje okitili zastavama. Ima ih raznih, od zastave Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, zastave s ljiljanima do državne zastave BiH. Ovim mi pokazujemo koliko nam je stalo do naše hiljadugodišnje države. Ovo druženje ima svoju draž, svoj cilj. Vrijeme leti, niko nigdje ne stiže, ljudi nemaju vremena kafu popiti, svako negdje žuri. E, ovdje žurbe nema - priča Gazibegović.

Nihad Gazibegović objesio tri zastave

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.