APSURDI Mirza Zulfić žrtva sporosti glomaznog administrativnog aparata

Tuzlak sedmicama čekao na registraciju pa ga policajci kaznili sa 540 KM

On je 18. maja prošle godine uplatio novac za registraciju automobila, ali čak do 28. juna nije dobio tablice, a u auto je morao sjesti jer je njegovoj majci pozlilo

E. SKOKIĆ
08.03.2019 10:46

Kopija računa o uplati registracije

Mirza Zulfić iz Tuzle je na svojoj koži osjetio sporost glomaznog administrativnog sistema u našoj zemlji. On je 18. maja prošle godine uplatio novac za registraciju automobila, ali čak do 28. juna nije dobio tablice te je u tom periodu bio meta službenika policije zato što je bio primoran da jedan dan upali automobil i ode do bolesne majke.

Nema podataka

- Uredno sam 18. maja platio sve što je potrebno za registraciju automobila, između ostalog zaključio sam i policu osiguranja. Čekao sam danima da mi registriraju auto, odnosno da dobijem tablice. Prošao je čitav mjesec, a kada mi je majci pozlilo 24. juna, odlučio sam upaliti auto i otići do nje – počinje svoju priču Mirza Zulfić, koji je bio pripadnik Armije RBiH i čiji je brat poginuo za slobodu domovine.

Prolazeći pored džamije Kralja Abdullaha, njega je presreo policijski automobil, a službenici su insistirali da se zaustavi. Stao je ne sluteći da će biti žestoko kažnjen.

- Pogledali su u papire i rekli da auto nije registriran. Pokazivao sam im zaključenu policu osiguranja od 18. maja i fotokopiju saobraćajne dozvole, ali su mi oni odgovorili kako u njihovom sistemu tih podataka nema. Drsko su mi rekli da stojim mirno, na šta sam im odgovorio da ću cijeli slučaj prijaviti Unutrašnjoj kontroli MUP-a TK. „Prijavit ćeš unutrašnjoj kontroli“, pitao me jedan od njih, da bi nakon toga rekao: „E sad ćeš vidjeti kako se pišu kazne“. Napisali su mi kaznu od 540 KM – kaže Zulfić.

  • Zulfić: Uz kaznu ostao i bez vozačke dozvole u trajanju od dva mjeseca
    Zulfić: Uz kaznu ostao i bez vozačke dozvole u trajanju od dva mjeseca

Uz kaznu Zulfić je trebao ostati mjesec i bez saobraćajne dozvole, ali ističe kako mu žele oduzeti dozvolu na dva mjeseca.

- Zbog čega? Zato što sam sve platio državi i čekao da neko udari pečat? Zbog njihove sporosti morao sam još jednom automobil voziti na tehnički pregled, tako da me je registracija izašla ukupno 850 KM. Sve sam uredno platio i predao 18. maja, a saobraćajnu i tablice sam dobio tek 28. juna. Vozio sam samo kada mi je majci bilo loše, jer ona je teški šećerni bolesnik koja živi s posvojenom sestrom. Brat mi je također težak bolesnik i jednostavno moram imati automobil da bih ih obilazio – kaže Zulfić.

 Stav MUP-a

Kontaktirali smo i MUP TK, odakle nam je rečeno kako će se o ovom slučaju pismeno očitovati nakon što dobiju naša pitanja.

 Podnio žalbe

- Nisam napravio nikakav prekršaj, nisam kriminalac, nisam ništa protuzakonito uradio da bi me ovako maltretirali. Žalio sam se Unutrašnjoj kontroli i Kantonalnom sudu. Tražim da se kazna umanji, a da se zabrana upravljanja automobilom ukine – kaže Zulfić.

NA VRH