PROJEKTI

Od Busije žele napraviti bosanski Zlatibor

Predstavnici lokalnih vlasti Tuzle, Bijeljine, Ugljevika i Lopara intenzivirali su dogovore o implementaciji regionalnog projekta

Kompleks je udaljen tridesetak minuta vožnje od Tuzle. E. Skokić

Piše: E. SKOKIĆ

9.3.2019

Predstavnici lokalnih vlasti Tuzle, Bijeljine, Ugljevika i Lopara intenzivirali su dogovore o implementaciji regionalnog projekta turističko-rekreativnog kompleksa Busija na planini Majevici.  

 Posebne namjene

Ovaj kompleks počeo se graditi prije 12 godina na inicijativu Svetozara Ostojića, koji je na Busiji napravio odmaralište za porodicu i svoje radnike. U međuvremenu je zaživjela inicijativa o približavanju općina i gradova sjeveroistočne Bosne koja je, prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, najpotentniji dio BiH sa oko milion stanovnika.

Stoga će tuzlanska vlast uraditi adekvatan asfaltni put do Busije koja se nalazi na 840 metara nadmorske visine. Isto će uraditi sa svoje strane i načelnici Lopara i Ugljevika, te gradonačelnik Bijeljine.

- Turistički kompleks je od centra Tuzle udaljen svega tridesetak minuta vožnje automobilom – ističe gradonačelnik Imamović.

Skupština općine Lopare donijela je odluku o izradi Zoning plana područja posebne namjene lokalne samouprave za ovu lokaciju radi rješavanja imovinskopravnih odnosa.

Izletnički kompleks

- Planirano je da pet hektara bude u vlasništvu investitora, a 45 hektara će biti zaštićeno kao izletnički kompleks. Ovo je vazdušna banja s nadmorskom visinom od 840 metara – navode u Općini Lopare, a mnogi smatraju da ovo izletište ima potencijal da postane atraktivna turistička destinacija poput Zlatibora u Srbiji.

Na Busiji trenutno postoje četiri objekta, od kojih je jedan Svetozar Ostojić izgradio s Ekološkim udruženjem “Viva natura”, čiji je predsjednik.

Pašić: Zamrznuti sve projekte 

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli Vedad Pašić smatra kako se nakon posljednjih medijskih bljuvotina na račun Kapije trebaju zamrznuti svi projekti Tuzle s općinama u RS.

- Grad Tuzla, u skladu sa svojom antifašističkom tradicijom, ima pravo, ali i obavezu da u borbi protiv fašizma „na vatru odgovori vatrom“, što bi, u najmanju ruku, značilo trenutno zamrzavanje svih projekata pokrenutih sa svim lokalnim zajednicama i institucijama koje se ne ograđuju od ovih i ovakvih politika, barem podjednako javno kao što je to bio i ovaj morbidni ponovljeni napad na ubijenu nedužnu tuzlansku mladost – navodi Pašić.

Imamović: Prekinuti daljnje odnose

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Sabahudin Imamović također je stanovišta da sve odnose s općinama koje negiraju zločin na Kapiji treba prekinuti.

- Svjedoci smo posljednjih negiranja zločina na Kapiji ili prešutnog odobravanja javnosti u RS. Jesmo za saradnju, ali ne bismo trebali dozvoliti da nas iko više ponižava. Općine s kojima sarađujemo na ekonomskom planu trebale bi položiti cvijeće na Kapiji i na taj način se distancirati od politike negiranja zločina – smatra Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.