NEZADOVOLJSTVO Firme u stečaju

Protesti radnika pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli

Fena
13.03.2019 13:27

Foto: FENA

U Tuzli se i ove srijede pred zgradom pravosudnih institucija održavaju protesti pedesetak radnika firmi u stečaju koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava na uvezivanje radnog staža

Danas su upozorili na problem s kojim se susreću radnice tvornice "Borac" iz Banovića, a koja je bila u vlasništvu Vlade Federacije BiH.

- Imamo problem. Naime, Vlada Federacije BiH je još prošle godine uplatila sredstva za pet radnica firme "Borac" iz Banovića za PIO. Ali, Vlada Federacije je jasno rekla kantonima da radnicima uplate zdravstveno osiguranje. Vlada Tuzlanskog kantona je formirala komisiju koja je rekla da je to firma od federalnog značaja i samo njima nije uplaćeno zdravstveno osiguranje - rekao je predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić.

Poručio je da su radnice spremne doći pred Ministarstvo rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona da bi ostvarile svoja prava.

- Mi ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se ta sredstva vrate nazad - istakao je Kopić.

Na protestima u Tuzli učestvovali su i radnici hotela "Tuzla", radnice "Borca“ iz Banovića, tvornica obuće "Fortuna“ i "Aida“ te radnici "Poliolhema“.

Oglasi

Komentari

NA VRH