EKOLOGIJA

Kopat ćemo rovove da spriječimo odlaganje šljake u Šićkom Brodu

Novo odlagalište bi ugrozilo postojeće jezero Kop, koje je po mnogim karakteristikama specifičan prirodni biser, navode u Koordinacionom odboru za zaštitu rekreativne zone Šićki Brod

Šljačište izaziva kontaminaciju velikih razmjera

E. SKOKIĆ

21.3.2019

Koordinacioni odbor za zaštitu rekreativne zone Šićki Brod još jednom je pozvao Vladu TK da poštuje volju građana i spriječi da se na tom lokalitetu odlaže šljaka iz tuzlanske Termoelektrane.

Teški metali

Poručili su Vladi TK kako građani neće dozvoliti izgradnju još jednog odlagališta šljake na području koje je već decenijama izloženo negativnim utjecajima postojećih odlagališta. Novo odlagalište bi ugrozilo postojeće jezero Kop, koje je po mnogim karakteristikama specifičan prirodni biser.

- Svjedoci smo da je više od 50 godina lošeg upravljanja postojećim odlagalištima rezultiralo kontaminacijom podzemne/površinske vode i tla teškim metalima te da je nedostatak zaštite od širenja kontaminirane prašine s postojećih odlagališta doveo do dodatnog zagađenja zraka na tom području - rekao je Senad Isaković Roko, član Koordinacionog odbora za zaštitu rekreativne zone Šićki Brod.

Drugi član Odbora Jakub Mahovkić poručio je kako će građani Lukavca svim sredstvima, popularnim i nepopularnim, spriječiti izgradnju odlagališta šljake na području Šićkog Broda.

- Ako treba, kopat ćemo rovove kako bismo spriječili odlaganje šljake na tom prostoru - izjavio je Mahovkić.

Lokalne zajednice koje bi bile direktno ugrožene ovom deponijom su u proteklih 20 godina zvanično usvojenim zaključcima i peticijama u više navrata izrazile svoje neslaganje s idejom otvaranja novog odlagališta.

Veća sramota

- Sramotno je da „Elektroprivreda BiH“ insistira da se na ovoj lokaciji nastavi s odlaganjem šljake pod izgovorom da će se konačna rekultivacija tog prostora izvršiti produktima sagorijevanja iz Termoelektrane, a još veća sramota je da se takvo nebulozno opravdanje prihvatilo kao validno od kantonalnog ministarstva – navodi Denis Žiško, član Odbora.

Odustati od plana

Koordinacioni odbor pozvao je sve lokalne zajednice i nevladine organizacije s područja Tuzlanskog kantona da podrže zahtjev upućen Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK, odnosno resornom ministru i premijeru TK. U zahtjevu se traži da bez odlaganja nalože nosiocu izrade plana IPSA institutu d.o.o. Sarajevo, da iz dokumenta izbriše sve predložene izmjene koje se odnose na prijedlog lociranja odlagališta šljake i pepela na PK Šićki Brod.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.