TUZLA Predsjednik Kantonalnog odbora PDA o formiranju vlasti u TK

Alić: Manjinska vlada SDP-a neće imati podršku

Pokret demokratske akcije osnovan je 24. marta 2018. i na prvim parlamentarnim izborima ostvario je odlične rezultate

E. Sk.

Alić: Vjeruje da SDP neće praviti blokade

Foto: E. Sk.


Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA), izjavio je da ne očekuje da će prijedlog SDP-a o formiranju tzv. manjinske vlade dobiti podršku u Skupštini TK.  

- Termin ''manjinska vlada'' je novina za nas, ali i za ostali dio države. SDP je to obzanio medijski, ali nije ušao u zakonsku proceduru. Nisu predložili mandatara da bismo mi mogli zauzeti svoj stav. Teško je očekivati da politički subjekti sa 15 ili 17 zastupnika u Skupštini TK izguraju mandat, jer je to veoma teško bilo i za koalicije koje su imale po 20 zastupnika – kaže Senad Alić.

Potvrdio je kako su Mirsad Kukić, predsjednik PDA, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, imali u nedjelju uvečer razgovore u Semizovcu, ali o temama razgovora, kako je rekao, još nisu informirani od predsjednika. Također, Alić je naveo kako je PDA potpisala koalicioni sporazum sa SBB-om i A SDA te da će u TK, prilikom pregovora, nastupati „blokovski“. 

- Mi vjerujemo u stabilnu skupštinsku većinu. PDA i SBB, s jedne strane, i SDA i SBiH, s druge, imali bi većinu od 20 zastupnika. Čekamo odluke centrala stranaka da bismo eventualno sjeli za pregovarački sto – kaže Alić.  

Postoji mogućnost da SDP blokira procese u Skupštini TK, jer su dvojica dopredsjednika iz te političke partije.

- Ne plašimo se toga. Zašto bi opozicija, recimo, imala predsjednika Skupštine TK? Vjerujem u riječi ljudi koji su izjavili da takvih blokada neće biti – zaključio je Alić, koji je naveo i kako će se zalagati za implementaciju svojih programskih ciljeva ukoliko PDA ostane na vlasti u TK.

Pokret demokratske akcije osnovan je 24. marta 2018. godine i na prvim parlamentarnim izborima ostvario je odlične rezultate. PDA ima zastupnike u Državnom, Federalnom i kantonalnim parlamentima. 

S tim u vezi štampan je bilten PDA u kojem su sumirani ostvareni rezultati. Istaknuto je kako je PDA svojevrstan fenomen, jer je bio u vlasti u TK, a da nije do tada učestvovao na izborima. U TK su osvojili sedam zastupničkih mjesta.

Više o temi Senad Alić

Više o:

Senad Alić PDA SDP
NA VRH

Podijeli članak na