GRAČANICA

Nestalo učitelja, prestalo i pošumljavanje

Muhamed Selimović bi svake godine, zajedno sa svojim učenicima, zasadio nekoliko hiljada sadnica bora, jele, smrče

Jedna od rijetkih akcija pošumljavanja u Gornjoj Lohinji

H. ČALIĆ

2.4.2019

Šuma se nemilice siječe u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. I privatne i državne, sijeku se šume za pilane, ali i za ogrjev, a s druge strane, pošumljavanje goleti je rijetko.

Na području Gračanice u državnoj šumi Šemunica uskoro se neće moći nasjeći ni traktor drva. Na području ove općine nema pokreta gorana, koji su prije rata bili svijetla tačka. Pošumljavanja ovdje više nema.

Učin gaj: Bogat crnogoričnim drvećem

Pokojni Branko Vajić, bivši dugogodišnji učitelj i direktor nekadašnje Osnovne škole “Mitar Trifunović Učo”, pored pedagoškog rada, učenicima je nastojao i uspio udahnuti radne navike formiranjem đačke zadruge i pošumljavanjem. Tako je pošumljeno brdo iznad Gračanice, koje se i danas zove Učin gaj, bogat odraslim crnogoričnim drvećem.

Poslije agresije na BiH, ovaj posao nastavio je drugi učitelj, rahmetli Muhamed Selimović, koji je u OŠ “Hasan Kikić” formirao sekciju gorana. Muhamed bi svake godine, zajedno sa svojim učenicima, zasadio nekoliko hiljada sadnica bora, jele, smrče, sve uz stručnu pomoć lugara iz “Šumarije” Gračanica. Od prije 10 godina, Muhamed nije među živima pa je i pošumljavanje stalo.

Selimović: Vodio sekciju gorana

- Nemamo gdje pošumljavati na području Gračanice pa smo sada angažirani na području Lukavca. Pošumljavanje izvodi onaj koji prođe na tenderu - kažu u “Šumariji”.

Svi, pa i oni najodgovorniji u ovoj oblasti, zaboravili su mudru narodnu izreku: “Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi, a drvo je blagorodno pa će da te nagradi”, a da se ne govori o edukativnoj nastavi među đacima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.