GRAČANICA

Na mjestu izgorjelog objekta u Gaju napraviti dom za stare

Ovakvih prijedloga i inicijativa bilo je i ranije, ali konkretnih poteza, izuzev rješenja imovinskopravnih odnosa iz općine, nije bilo

Dom na Gaju: Zapaljen 20017. godine i otad sve više propada

Piše: H. ČALIĆ

2.4.2019

Gaj je jedino šetalište Gračanlija, bogat listopadnom šumom, ali s asfaltiranim stazama i javnom rasvjetom. Da bi postao idealno mjesto za šetnju i odmor, potrebne su još samo klupe.  

Posljednje izbjeglice

No prije toga se mora riješiti problem zgarišta Doma društvenih organizacija na Gaju pored koga su brojne divlje deponije smeća. Dom su osamdesetih godina gradili izviđači, gorani i radioamateri, a zapaljen je 2007. godine, nakon što su ga napustile i posljednje izbjeglice.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Gračanica, vijećnik Adnan Muslimović postavio je aktuelno pitanje čije je vlasništvo i kada će biti saniran Dom.

Muslimović je predložio da se ovo nekada veliko i posjećeno zdanje pretvori u dom za stare osobe. Ovakvih prijedloga i inicijativa bilo je i ranije, ali konkretnih poteza, izuzev rješenja imovinskopravnih odnosa, iz općine nije bilo.

- Dom na Gaju je u ratu i prvim godinama poslije rata bio utočište velikom broju izbjeglica iz Podrinja i drugih krajeva BiH. Potom je prije više od deset godina izgorio u velikom požaru. Trebalo je puno vremena dok se riješe imovinskopravni odnosi i Dom je sada vlasništvo općine - izjavio je načelnik Gračanice Nusret Helić.

Dodaje da je općina imala ponudu jedne firme.

Javni poziv

- Ponuda je podrazumijevala da po principu javno-privatno vlasništvo otvorimo Dom za stare. Objavit ćemo javni poziv za ovaj objekt i on se nalazi u Strategiji općine 2018-2022. godine - navodi Helić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.