TUZLA

Zakupci se pripremaju za novi početak

Istraga o nezapamćenom požaru na pijaci u završnoj fazi. U proteklom periodu vršena je procjena nastale štete

Gradska pijaca u Tuzli jučer: Pripreme za ponovno otvaranje

E. SKOKIĆ

5.4.2019

Od nezapamćenog požara na Velikoj gradskoj pijaci u centru Tuzle prošao je mjesec, a nadležni organi ušli su u završnu fazu provođenja istrage o tome kako je buknuo požar koji je preduzeću „Tržnice – pijace“ i zakupcima prostora nanio milionsku štetu.  

 Uništene instalacije

- Dobili smo zapisnik MUP-a TK o njihovim aktivnostima. Istražni organi rade svoj dio posla i mi čekamo njihovo zvanično očitovanje – kaže Selma Isaković-Ćorić, direktorica preduzeća „Tržnice – pijace“ Tuzla.

U proteklom periodu vršena je procjena nastale štete. Prema podacima koje nam je prezentirala direktorica, šteta pričinjena na resursima preduzeća „Tržnice – pijace“ je oko 500.000 KM. Još za najmanje toliki iznos, pretpostavlja se, oštećeni su zakupci prostora.

- Uništeno je 76 montažnih objekata i boksova, 18 tezgi sa sanducima, pet nadstrešnica, čelične konstrukcije, sve elektroinstalacije, sistem odvodnje i vodoinstalacije, asfaltna površina... Poslove koje trenutno obavljamo su pri kraju, ali neki radovi će trajati i narednih mjeseci zbog zakonskih procedura – kaže ona.


Isaković-Ćorić: Radovi i narednih mjeseci

Očekuje se da će Velika gradska pijaca proraditi u narednih nekoliko dana. Na pijaci smo tokom naše posjete zatekli radnike koji postavljaju kioske i štandove te zakupce koji se pripremaju za novi početak.

- Ovo je alternativno rješenje. Za sve zakupce smo pronašli mjesto pod velikim krovom pijace. Nadamo se da će ovo rješenje zadovoljiti nas kao preduzeće, zakupce i kupce. U interesu svih nas je da pijaca počne s radom – kaže direktorica Isaković–Ćorić.

 Besplatni štandovi

Odlukom Gradskog vijeća zakupci prostora od dana kada bude otvorena pijaca imat će besplatne štandove u naredna četiri mjeseca. Njima je dodijeljena i jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.000 KM, dok je preduzeće „Tržnice – pijace“ dobilo 55.000 KM pomoći za saniranje štete izazvane nezapamćenim požarom.


500.000 

KM iznosi šteta pričinjena „Tržnicama“

76

montažnih objekata i boksova uništeno

1.000

KM iznos jednokratne pomoć za svakog zakupca


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.